2011. december 18.

Mákos guba 2.


Ismétlés a tudás Anyja, (vagy Atyja??) mondják .......

Ez már a harmadik mákos gubám az idei télen, mindig variáltam rajta valamit, most például nem volt kiflim, ezért zsömléből, nem volt mascarpone krémem , mint a legelső alkalomkor ezért tojással dúsítva készítettem el így:
HOZZÁVALÓK:
6 db zsömle 1,5-1,5 kockákra vágva előtte való nap, hogy másnapra kiszáradjon,
1 liter tej, meg 1 dl még,
20 dkg darált mák,
20 dkg cukor,
1 zacskó Bourbon vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor,
1 citrom reszelt héja,
2 tojás,
2 db felkockázott narancs,
vaj az edény kikenéséhez,
DÍSZÍTÉS: 1 db gránátalma kipergetett magjai, + tejszínhab

ELKÉSZÍTÉS:
2 literes fazékba öntöttem a mákot, és a cukrot, felöntöttem 1 l tejjel,  és felforraltam, pár percig kavargattam, majd áttértem a habvevőre, s beleöntöttem a maradék 1 dl tejben kikavart vaníliás pudingport, Bourbon vanillincukrot, reszelt citrom héját, és a két tojás sárgáját, 1-2 perc alatt állandó habverős keverés mellett besűrűsödik. Közben felvertem a tojásfehérjét, és felkockáztam a narancsot, kivajaztam egy nagy kerek jénai edényt (nem tudom a méretét, szerintem 4 literes lehet).
Amikor egy kicsit hűlt a pudingos, tejes mák habverővel beleforgattam a felvert tojásfehérjét és elkezdtem sorban az edénybe rakni őket, egy sor kockázott zsömle rámerve a mákos massza 1/3-a, ennek a tetejére szétosztva 1 db felkockázott narancs, s rácsöpögtetve a leve, majd megint zsömle, megint mákos tej, rá a másik kockázott narancs, megint zsömle és a tetejére a mákos massza szétosztva.
Az egészet előmelegített sütőben 20 percig sütöttem, légkeveréssel 160 °-on.
Egy kis hűlés után melegen fogyasztható, tejszínhabbal, és gránátalma magvakkal lehet poharakba tölteni.
Ez is kb. 8 emberes adag, mi csak 5-en voltunk rá, (kétszer legalább).
Mivel nem fogy el azon melegében még másnapra is marad s lehűtött állapotában még finomabb.
Ez is ugyanolyan szuttyos lett mint a legelső próbálkozás, és így is isteni.

Legközelebb pirított kaláccsal fogom kipróbálni, de akkor veszek mascarponét hozzá, mert ez a koleszterindús kalóriabomba egy kicsit rémisztő. Viszont finom.