2012. január 24.

TENGERI HERKENTYŰ hajdinás, köményes rizzsel, és MESE A RÓMAI KÖMÉNYRŐL





Vasárnapi ebédünk a könnyedség jegyében telt, ürítem a polcokat, s a fagyasztót még mindig, ezért bevásároltam, hogy legyen mivel megenni azt a maradék, egy maréknyi hajdinát.
A CBA-ban ! Nagy szó! Ráleltem a római köményre, hogy én ezt mennyit kerestem, próbáltam kitalálni hogy néz ki, milyen íze lehet, és miért olyan különleges. Rokonunk még Indiából is hozott két zacskó köményt, remélem hosszú a szavatossága, s talán most már ki merem nyitni a zacskókat, de ránézésre nem hasonlítanak a római köményre.


HAJDINÁS, KÖMÉNYES RIZS KÖRET :
3 zacskós rizs sós vízben megfőzve,
legalább 1 marék megmosott hajdina megfőzve,
2 ek olaj,
1 nagy fej vöröshagyma,
só,
1 teáskanál római kömény (tekerős)
Megteremtetett a köret ötlete, ami három zacskós rizs és főtt hajdina keverékéből állt. Nagyon egyszerűen és ötletgazdagon két evőkanál olajon megpirítottam egy sonkahagymát, sóztam, és rátekertem a római köményt, majd a hozzávalókat összekevertem, és egyszerű presszókávés pohárba nyomkodva formázva borítottam a tányérra. Nagyon finom.

ALASZKAI HALFILÉ
1 doboz halfilé (4 haldarab),
1 egész citrom leve,
só,
liszt,
tekerős színes bors,
kevés olaj,
egy kevés tej
A halakat egy kicsit kiengedjük, (vagy langyos vízzel megmossuk), sózzuk borsozzuk, leöntjük citromlével, majd egyenként, tányérba szitált lisztben megforgatjuk őket, és mindkét oldalukon pirosra sütjük.
Nagyon rövid idő alatt kész van, 2-2 perc, majd ezután felengedjük egy kis tejjel, fakanállal felkavarjuk a letapadt lisztdarabkákat és kész az öntetes hal.

Ennek a koronájára még vettem LIDL-s leárazott FÉSÜS KAGYLÓ-t, ami zsákbamacska volt, soha nem ettem, de csak tepsibe kellett tenni és 35-40 percig magas hőfokon a sütőben sütni. A végén egy kicsit rálégkevertem, meg is pirult a teteje a szentemnek. Most van négy jó minőségű és tisztított fésűs kagylóm, amit elhelyezhetek a virágaim díszeként, vagy mécsestartóként valahol.

Az egészet marinált sült paprikával (ez nem sk.) és citromkarikával tálaltam, a fésűs kagyló egy érdekesség, nem tudtam megállapítani, hogy már csak a krémessé vegyített kagyló húst ettük egy kis zsemlemorzsával megszórva a tetején, s jól megfűszerezve, vagy maga a fésűs kagyló ilyen krémes, mert az egész egy krémes állagú, kanalazható finomság volt.


RÓMAI KÖMÉNY:
Csak annyit mesélnék róla, hogy az illata nagyon hasonlít valamelyik sós sütemény, vagy chips illatára, (először meg is ijedtem, mert van olyan chips aminek szinte mosogatólé illata van, na arra hajazott), viszont így, hogy a köretet ízesítettem vele nagyon kijött a finomabbik íze, szerintem csak egy kicsit hasonlít az igazi köményre, és húsokhoz is ki fogom próbálni.
Tulajdonképpen egy megmaradt darálós fűszeres üvegbe tettem, mert a kőmozsarammal nem tudok köménymagot törni sajnos az igazival már próbáltam.

1 megjegyzés:

Kati írta...

Akkor sok érdekességet ettetek a hétvégén:)