2012. augusztus 31.

Rakott sajtos csirkemell, avagy sajtos pipicici inkognitóban tzadzikivel, görög salátával, főtt kukoricával


Sajtos csirkemellet nagyon sokszor szoktunk készíteni, többfajta variációja létezik, ezt most rakottan készítettem elősütéssel, és rácosan, vagyis hagymával.
A képen mondjuk pont a rakott csirkemell került a háttérbe, hiába így jár aki a családi fotóst kéri fel, aki csak egy képet készít, ami ugyan étvágygerjesztő, és szép, csak a csirkemelles krumpli lett volna a lényeg. Majd legközelebb.



Hozzávalók:
3-4 filézett csirkemell,
sok hagyma,
5 dl tejföl,
kb. 20. dkg reszelt sajt,
só,
bors,
majoranna
1 kg héjában főtt krumpli karikázva,
vaj a tepsi kikenéséhez,
olaj a csirkehús és a hagyma sütéséhez,
zsemlemorzsa,

A csirkemelleket felszeleteltem medalion méretűre, majd sóztam, borsoztam, megszórtam majorannával, egy kevés zsemlemorzsával és forró olajon átfuttattam addig, amíg egy kis színt nem kap. Majd az olajat átszűrtem, és beletettem a jó két maréknyi karikára szeletelt hagymát, amit fehéredésig sütöttem.
A nagyméretű mély tepsit vajjal ki kell kenni, zsemlemorzsával megszórni, majd rákarikázni a főtt krumpli felét, elosztani a tetején az elősütött csirkemelleket, rákanalazni a sült hagymát, majd a tejföl felét (ha nem elég lehet még belekeverni joghurtot is), és egy kis reszelt sajtot, majd újabb krumplikarikák következnek amit lezárunk a sajtos tejföllel.
Az egész hóbeleblancot kb. 30 percig úgy 180-200 fokon megsütjük, az utolsó 5 percben egy kis légkeveréssel megpirosítjuk a tetejét.
Tzadziki, és görög saláta most krémfehér sajttal és pfefferoni paprikával elkészítve, valamint főtt kukorica volt még hozzá.

Az autentikus rakott sajtos csirkemell-et vékony szeletekre vágva az elkészítést megelőző nap be kell áztatni zúzott fokhagymás, sós tejbe, hogy megszívja magát (pulykamell felhasználásával is lehet készíteni), majd kivajazott jénai edénybe lehet helyezni, vagy rétegezve tejföllel és sajttal megszórva, vagy lisztbe, tojásba, sajtba panírozva és a tetejére tejfölt öntve. Ezt egy kicsit hosszabb ideig kell sütni kb.40-45 perc az elején fóliával takarva, és az utolsó 20 percben fólia nélkül. Itt is mehet rá légkeverés az utolsó 5 percben.

Tzadziki
Hozzávalók:
1-2 kígyóuborka,
nagy dobozos (4-5 dl) joghurt,
4-3 gerezd zúzott fokhagyma,
egy csokor petrezselyem,
só,
bors,
Elkészítése:
1 vagy 2  jó nagy uborkát juliette reszelőn apróra vágunk (csíkokra szeli), majd lesózzuk és altatjuk, amíg apróra zúzunk 3-4 gerezd fokhagymát, a petrezselymet pedig apróra vágjuk.
Az uborka kiereszti a levét, amitől kis nyomkodással megszabadítjuk, majd hozzákeverjük a nagy dobozos joghurtot, a fokhagymát, és az apróra vágott petrezselymet, majd tekerünk rá egy kis borsot, mehet még rá chilipaprika chips tekerés is, de elmaradhat. Jól behűtve tálaljuk.

A főtt kukorica elkészítése:
4-6 db megtisztított félbetört kukoricát egy nagy fémedénybe sorjázunk majd megszórjuk 1 teáskanál sóval. A vízforralóban (vagy teaforralóban) gyorsan forralunk 1-1,5 l vizet, majd a kukoricára öntjük és feltesszük a főzőlapra. Rögtön, vagy forrástól (gyorsan forr 1 perc) 15 percig főzzük, majd lehet tálalni a garantáltan puha és finom csemegét.

A görög típusú saláta mostani hozzávalói a következők voltak:
1 fej jégsaláta,
2 fej nagyobb lilahagyma,
1 citrom,
5-6 paradicsom,
krémfehérsajt (legjobb lenne feta sajttal), + a savós leve,
4-5 db csípős pfefferoni paprika,
1-2 evőkanál olívaolaj,
oregano (vagy egyéb kedvelt zöldfűszer),
só,
bors
A karikára vágott lilahagymát lesózzuk, száljaira morzsoljuk és ráfacsarunk egy egész citrom levét, majd eltesszük pihenni, szép rózsaszínűre szívódik és elveszti a nagyon erős hagymaízét, s nem szaglik utána.
A hozzávalókat sorrend szerint tetszés szerinti méretre szeleteljük, saláta, paradicsom, krémfehérsajt, pfefferoni paprika (ezen utóbbit célszerű nagyobb darabokra, hogy ki tudja szedni aki nem bírja).
Salátástálban összekeverjük a lila-hagymát a citrom levével együtt a többi hozzávalóval, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk fűszerekkel és lehet tálalni.

Jó étvágyat !

2 megjegyzés:

trollanyu írta...

Nagyon étvágygerjesztő fotó, mégha nem is látszódik a csirke:) Sajnos én ezt még így éjjel is be tudnám falni,de szerencsére nincs itt előttem.

ingyom bingyom írta...

:-)