2012. szeptember 5.

LECSÓ, sütőtökkel, tiroler Schinkenspeck-kel a HANDL Tyrol-tól...

Nem ratatouille, abban a padlizsán, vagy a cukkini van túlsúlyban, és használnak hozzá, fokhagymát, francia fűszereket, nincs benne sonka, és pirospaprika.
Ez bizony magyaros lecsó, csak egy kis sütőtökkel dúsítva, ami igazán átveszi a lecsó ízét, semmi tökíze nincs a cuccnak.
Egy kicsit túlteng nálunk mostanában a tök, most is sikerült leszednem egy kívül még zöld, de belül már sárga (nem egészen narancssárga) sonkatököt (sütőtökféle) , és mivel levest már főztem belőle a héten, most a lecsóba aprítottam.

Hozzávalók:

1 kg lecsópaprika,
4-5 közepes paradicsom,
egy kis marék sonkakocka,
1 nagy fej (vagy 3-4 kicsi) vöröshagyma,
kevés világos sütőtök kockára vágva, (vagy egy kisebb zsenge cukkini karikázva),
só,
pirospaprika,
olaj

Felfőztem egy kanna vizet, és a felül keresztmintával bevágott paradicsomokra öntöttem. Egy perc múlva a héjuk simán lehúzható.

Az olajon megpirítjuk a bőrkés sonkakockát. Én a nyaralásból megmaradt tiroli schinkenspeckből kockáztam bele.
Majd rádobjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk, és mehet bele a paprika meg a tök, megforgatjuk két evőkanál vizet öntünk alá, majd pároljuk egy kicsit. Ráöntjük az apró kockára vágott paradicsomokat, sózzuk, ellátjuk 1-2 teáskanál édesnemes pirospaprikával és készre rottyantjuk.

Lehet tálalni rizzsel, tarhonyával. Aki szereti üthet rá pár tojást, de meg lehet enni főtt tojással is, vagy csak úgy kenyérrel.

Ez most a csípősségmentes változat.

Nincsenek megjegyzések: