2012. november 21.

Reszelt torma harmadik módon, avagy tormás nyers reszelt céklasaláta, és tormás főtt céklasaláta

Ínycsiklandozó látvány


 Nagyon szeretitek a tormát, sokan keresik, megint gyártottam egy adagot sima reszelt torma, tormás reszelt nyers céklasaláta, illetve a klasszikus főtt céklasaláta.

Reszelt torma, és almás, répás reszelt torma leírása megtalálható itt.

Tormás reszelt céklasaláta
Hozzávalók:
1-2  hámozott, apró lukú reszelőn reszelt nyers cékla,
2 evőkanál nyers tormasaláta,
csipet só,
cukros ecetes lé  (3 evőkanál cukor, 4 evőkanál 15 %-os étkezési ecet + ízlés szerint kb 3-4 dl víz jól kikeverve)


Felülről megszagolni felér egy kamillás gőzöléssel, sőt !!!
Először elkészítjük a reszelt torma salátát, ehhez apró lukú sajtreszelőn reszeljük a tormát védőfelszerelésben, a széthulló nagyobb forgácsdarabokat félretesszük a főtt céklasalátába.
A reszelt tormát sózzuk, és adagonként a cukros ecetes lével keverjük, hogy ne barnuljon meg. Ezt úgy kell érteni, hogy kb. 3-4 részletben reszeljük, és ezeket a részadagokat rögtön egyesítjük a cukros ecetes lével. Nem várunk vele, mert megbarnul.

Amikor kész akkor lereszeljük a nyers cékla adagot, és kb. 1/3 mennyiségű fehér reszelt tormasalátával + ecetes cukros lével keverjük, csak annyira, hogy ne tocsogjon a levében.
Jól lenyomkodjuk az üvegben és nagyon gyorsan elfogyasztjuk sültekhez, szendvicsekben, virslihez.
Garantált vitaminbomba, a friss tormától könnyeztető hatása van, kitisztítja a légutakat, és nem utolsósorban finom is !

A főtt céklasaláta
Hozzávalók:
 Hozzávalók:
1 lábosnyi cékla (6-8 db),
1,5 evőkanálnyi reszelt tormasaláta,
1 púpozott evőkanál köménymag,
4-5 babérlevél,
só,
cukros ecetes lé a felöntéshez

Elkészítése:
Egy jó púpozott evőkanálnyi köménymagot 10 percig gyöngyözve forralunk, majd leszűrünk.
A céklasalátához egy lábosnyi céklát sózott vízben megfőzzük addig, hogy a cékla héja lehúzható állapotba kerüljön. Általában úgy mondják, forrás után 20-25 percig kell főzni. A főtt és kissé lehűtött céklát meghámozzuk, sózzuk, késsel karikára vágjuk. Ha van hozzá dressing késünk akkor hullámos formájúra, de úgy is szép ha sima késsel szeleteljük.
Majd kikeverjük a reszelés közben leesett és eddig is cukros ecetes vízben ázott nagyobb tormadarabokkal, + 1-2 evőkanálnyi reszelt tormasalátával, utána a cukros ecetes lével + a köményes vízzel feltöltjük, hogy a lé ellepje, 4-5 babérlevéllel ízesítjük, reggelig kihűtjük, ekkorra jól megszívja magát a cékla a finom ízekkel, a leve mélybordó, az íze tormás, és pikáns. Nagyon jó téli csemege, ha jól készítik akár magában is fogyasztható, de isteni finom sült húsokhoz.
Ez az adag talán 3 befőttesüvegben elfér, és két hét alatt lába kél.







1 megjegyzés:

Kati írta...

MIndeniket nagyon szeretjük, anyum is a tegnap készített éppen reszelt tormát:)