Beígértem még a múlt héten a sóskalevest, de még egyszer meg kellett főzni, mert lefotóztam, és a picture card nem volt a fényképezőgépben, hol volt? Természetesen legalább két napig a jó öreg laptopban pihent. Csak egy keveset mérgelődtem, majd tegnap éjjel megfőztem ismét.
SÓSKALEVES ÜLTETETT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
1 doboz mirelit sóska (40-45 gr),
2 ek olaj,
2 ek só nélküli szárított zöldség (vagy 2-3 dl fagyasztott, szűrt húsleves),
2 ek rozsliszt,
1 tk. só
2,5 dl tejszín,
3-4 ek. cukor (ízlés szerint, s ne legyen púpozott),
kb. 8 dl folyadék (fele víz, fele tej, illetve ha van húslevesünk, akkor húsleves 3 dl, + 2 dl tej, + 2 dl víz)
6-7 db friss tojás (bögrébe előre felütve, nem összekavarni !!)
PULISZKA:
2,5 dl-es bögre az űrmérték,
1 bögre kukoricaliszt,
2 bögre tej, 3 bögre víz,
1 tk. só, tekerős színes bors,
2 ek. pecsenyezsír (sült malacról, vagy kacsáról, fokhagymásan sütött zsír),
1 gerezd buci fokhagyma, vagy 2 kisebb gerezd, tlegkisebb lukú reszelőn reszelve,
Katit (Makacskakonyhaja.blogspot.com) jól kikérdeztem, és nagyon szépen leírta, de még most sem tudom, hogy én melyik technikával főztem a puliszkámat. Először is a lisztem régi, nem bíztam benne, de mégis sikerült.
A technika abból állt, hogy nem szeretem felforralni a teljes 1 liternyi folyadékmennyiséget és úgy beleönteni, s csomómentesre kavarni még a grízt sem, nemhogy ezt a teljes lisztállagú kukoricalisztet.
Ezért 2 bögre hideg vízbe szórtam a kukoricalisztet és hidegen kezdtem el főzni. Habverővel csomómentesre kavartam, majd egy lapos fakanállal kavargattam mindig föl az aljáról a sűrűjét. Állandó kavarás mellett egy-egy felforrás után mindig hozzáöntöttem a következő bögre hideg folyadékot addig míg a kijelölt adag elfogyott. A puliszkát folyamatos keverés mellett kell főzni, amikor besűrűsödik kis vulkánszmötyiket puffog ki magából, ekkor egy párat még keverünk rajta és lehúzzuk a tűzről. Ilyenkor még elég folyékony, de csomómentes, ekkor ki-ki saját szája íze szerint elkezdi ízesíteni, én belereszeltem a fokhagymát, rátekertem a színes borsot, és két evőkanál jófajta pecsenyezsírt, olyat ami jószagú. Egy kicsit kevergettem, majd betettem 220 °-ra a sütőbe (fémlábosban), és légkeveréssel adtam a tetejének 5-10 percet, majd kivettem és hűtöttem, közben kavartam egy párat rajta. Nekem egy kicsit hókának tűnik, s lehet, hogy a kukoricadara jobb lett volna az sárgább, bár nem tudom az is puliszkának való-e? Mindenesetre nagyon finom lett, szerintem legalábbis....
TZADZIKIS KEVERT JOGHURTOS SALÁTA
Hozzávalók:
És íme a puliszka a salátával! Kati volt olyan családtagom aki közölte, hogy ez még a kuszkusznál is jobb. Azt hiszem többször elkészítem, mert ahogy most ízesítettem az csak a jéghegy csúcsa lehet.
SÓSKALEVES ÜLTETETT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
1 doboz mirelit sóska (40-45 gr),
2 ek olaj,
2 ek só nélküli szárított zöldség (vagy 2-3 dl fagyasztott, szűrt húsleves),
2 ek rozsliszt,
1 tk. só
2,5 dl tejszín,
3-4 ek. cukor (ízlés szerint, s ne legyen púpozott),
kb. 8 dl folyadék (fele víz, fele tej, illetve ha van húslevesünk, akkor húsleves 3 dl, + 2 dl tej, + 2 dl víz)
6-7 db friss tojás (bögrébe előre felütve, nem összekavarni !!)
- A sóskát kiolvasztjuk (előtte nap célszerű kivenni és márisfőzhetőállapotba kerül),
- Pirítsuk meg a két evőkanál olajon a lisztet,
- Eresszük fel a húsleves alaplével, vagy a 2 dl vízzel és szórjuk bele a szárított zöldséget, sót,
- Tegyük bele a kiengedett sóskát, vagy vakargassuk fakanállal a ki nem engedettet a forrni készülő lében, amíg szét nem esik.
- Ha a sóska egyneműsödik a habarással és a folyadékkal, hozzáöntjük a további tejet és vizet és felfőzzük,
- Ekkor kikeverjük a cukorral a tejszínt, és belehabarjuk a levesbe,
- Együtt felforraljuk, és beleültetünk 6-7 tojást, amit előre jól megmosunk és egyenként beletörünk egy bögrébe, majd lassan belecuppantjuk a felforrt levesbe, innen már csak 3 perc, a tojások beleültetése után nem kavarjuk, mert a tojások szétesnek.
3 perc után kész a leves, (aki nem szereti a tojás sárgáját folyósan az főzze 5 percig), ekkor felkaparjuk a letapadt tojásokat és tálalhatjuk, esetleg ha habja lesz (szép zöld) azt lehalásszuk a merőkanállal.
A cukor arányát kell eltalálni, a családban van akinek 4 ek. cukorral édes lett. Szerintem nagyon finom, imádom az ültetett tojást.2,5 dl-es bögre az űrmérték,
1 bögre kukoricaliszt,
2 bögre tej, 3 bögre víz,
1 tk. só, tekerős színes bors,
2 ek. pecsenyezsír (sült malacról, vagy kacsáról, fokhagymásan sütött zsír),
1 gerezd buci fokhagyma, vagy 2 kisebb gerezd, tlegkisebb lukú reszelőn reszelve,
Katit (Makacskakonyhaja.blogspot.com) jól kikérdeztem, és nagyon szépen leírta, de még most sem tudom, hogy én melyik technikával főztem a puliszkámat. Először is a lisztem régi, nem bíztam benne, de mégis sikerült.

Ezért 2 bögre hideg vízbe szórtam a kukoricalisztet és hidegen kezdtem el főzni. Habverővel csomómentesre kavartam, majd egy lapos fakanállal kavargattam mindig föl az aljáról a sűrűjét. Állandó kavarás mellett egy-egy felforrás után mindig hozzáöntöttem a következő bögre hideg folyadékot addig míg a kijelölt adag elfogyott. A puliszkát folyamatos keverés mellett kell főzni, amikor besűrűsödik kis vulkánszmötyiket puffog ki magából, ekkor egy párat még keverünk rajta és lehúzzuk a tűzről. Ilyenkor még elég folyékony, de csomómentes, ekkor ki-ki saját szája íze szerint elkezdi ízesíteni, én belereszeltem a fokhagymát, rátekertem a színes borsot, és két evőkanál jófajta pecsenyezsírt, olyat ami jószagú. Egy kicsit kevergettem, majd betettem 220 °-ra a sütőbe (fémlábosban), és légkeveréssel adtam a tetejének 5-10 percet, majd kivettem és hűtöttem, közben kavartam egy párat rajta. Nekem egy kicsit hókának tűnik, s lehet, hogy a kukoricadara jobb lett volna az sárgább, bár nem tudom az is puliszkának való-e? Mindenesetre nagyon finom lett, szerintem legalábbis....
Hozzávalók:
- 1 kígyóuborka Juliennere vágva (fülbevalós Horst gyalujával követtem el) sózva, kinyomkodva,
- 3-4 gerezd átnyomott fokhagyma,
- 1 nagy fej lilahagyma félkarikákra vágva, száljaira szedve, és egy egész citrom levébe áztatva,
- 15-20 dkg-os krémfehérsajt (talán Dán?), ami jó kemény és elég sós, kockára vágva,
- 2 ek olívaolaj,
- tekerős színes bors, (adjunk neki, legalább 3-4 tekerés kell),
- 1 csomag jó apróra vágott zöldpetrezselyem, (minél több, annál jobb),
- 4 db főzött, karikára vágott virsli, (elhagyható),
- 4 dl joghurt (nekem csak 2 dl volt, a másik 2 dl-ert tejföllel pótoltam),
És íme a puliszka a salátával! Kati volt olyan családtagom aki közölte, hogy ez még a kuszkusznál is jobb. Azt hiszem többször elkészítem, mert ahogy most ízesítettem az csak a jéghegy csúcsa lehet.
9 megjegyzés:
ebben a sorrendben jöhet a menü:) sóska levest legalább 20 éve nem főztem, szószt többször. szerintem a puliszkához kukoricadara kell, de ha ízlett nektek akkor végül is grízzel is biztos jó. mióta a gyrost megtaláltam(kb10éve) azóta a gyengém a tzatziki saláta, nyamm. lehet hogy ma az lesz!:)
Örvendek, hogy tetszett a családnak a puliszka, látom te feltaláltál egy új készítési módot:) Amúgy ha kevesebbet akarsz készíteni, akkor lehet csökkenteni a víz és a kukoricaliszt arányát is:)
Mi puliszkát leggyakrabban, saját kukoricából őrőlt kukoricalisztből szoktuk készíteni, annak a legszebb sárga a színe, én most bolti kukoricalisztből készítettem, de az is szép sáfga volt. Én nem nagyon tudom mi a különbség a kukoricaliszt és a kukoricadara között, mi csak lisztet használunk, de talán a dara, a nevéből gondolom, darabosabb. A szakácskönyv azt írja, hogy az eresztett puliszkához a durvább őrlésű liszt a jobb, akkor tényleg jöhet a dara:)
Amikor eresztett puliszkát készítek én is fokozatosan eresztem a forró vízbe a lisztet és közben kavargatom, nem lesz csomós.
Andicsek biztos rosszul írtam azért értetted félre, én kukoricaliszttel készítettem, csak úgy, mint a tejbegrízemet olyan technikával, viszont van otthon kukorica dara is ami durvább őrlésű, és én addig azt csak szórásnak használtam.
El kellene használni, nehogy ránk romoljon. Nem szeretem a zsizsikeket benne.
Kati:
Puszi neked, nagyon finom lett és igen a házi liszt biztos sárgább, az enyém egy kicsit hóka lett a tiedéhez képest.
Puszi!
hallihó! ez a caciki millen fűser?
na jó, ettem én már ilyet, de nem görögül, sőt cináltam isz...
igaz, hogy már vacsiztam az előbb, méghozzá gombás pennét túróval és erőspistivel, közben legurult két pohár szekszárdi kékfrankos - vigyáznom kell a szabadgyökökre -, utána eltüntettem egy nagy pikszis gyümölcssalátát - de most, hogy ide feljöttem, egyszeribe gusztusom támadt a salátára, meg a puliszkára. Szeretem Erdély ízeit...
majd jövök még, de már készülnöm kell, holnap nagy meló lesz!
servus-szalvusz, lehet, hogy nem ismered, mert te új vagy, én meg régi...
Nahát nálam is ebben a sorrendben jöhet. A sóskát minden mennyiségben szeretem (bár én inkább sült krumplival), a puliszkát ki kell próbálnom (most jöttünk meg Szovátáról, ott ettünk, finom volt), a tzatziki meg családi kedvenc (Görögországi emlékek). Puliszka miatt jöttem Hozzád, így fogom kipróbálni, ahogy leírtad.
Emese köszi!
Ismerem én is régi vagyok....
sajnos.
Gyere, várlak szeretettel...
Kolozsgabi!
Neked is köszi!
Tudod, tudjátok szeretném, ha sokkal több megtekintésem és kommentem lenne, s ha ráérek írok egy-két posztot a tapasztalataimról is a blogirás rejtéjeiről, mert vannak ám!
Egyébként meg hajrá puliszka, majd felteszem a hétvégén is gyártottam egy "kukoricaköret" elnevezésű zacsiból puliszkafélét megspékelve konzerv kukorica darabokkal.
Wow!!! Sóska levesről még nem is hallottam.
helihuj-huj, ingyom-bingyom, táliber-tutáliber-máliber
sötöbi...:-)
a kuszkuszt ismered? én múltkor véletlenül vettem, aztán a szekrénybe beraktam, mikor már szinte nem volt itthon semmi köretnek való, találtam meg. öt perc alatt lett készen, és mondhatom, isteni! én köretnek ettem, de, ahogy a kölest is, lehet édességnek is megcsinálni.
mellesleg én is szeretnék több megjegyzést, ahogy te is, de senkit nem érdekel a témám:-( nem baj, nem is kell mindig komolyan csinálni.
ha új blogot írsz a blogírás rejtelmeiről, szólj, megyek! a sajátomba meg kéne valami új téma...
Megjegyzés küldése