Hozzávalók:
1 kg főtt burgonya,
30-40 dkg liszt,
1-2 ek búzadara,
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír,
1 tojás,
só
vagy jelen esetben zsiradékban pirított búzadara, felöntve kevés vízzel, ami megszívja egy kicsit magát és sokkal finomabb, mint a zsemlemorzsás változat.
Töltelék:
leforrázott, héjától megfosztott fél sárgabarack
vaníliás cukorral szórva,
A burgonyát Horváth Ilona ellenében sós vízben, hámozva, hasábba vágva főztem meg (nem héjában), s kb 1 dl főzőlével jól összetörtem , majd a többi hozzávalóval összegyúrtam.
Lisztezett deszkán kb 0,5 cm vastagra nyújtottam, és kis négyzeteket szabtam, amelyek közepébe az előzőleg leforrázott, és héjától megfosztott fél barackokat helyeztem, s megszórtam mindegyiket vanillincukorral.
Nyugodtan mehet bele sárgabarack lekvár, vagy szilvalekvár is.
Ha szilvával készül, ott fahéjas cukorral kell szórni, és a héját nem kell lehúzni.
A tésztát állandóan lisztezni kellett, és mivel túl sok gombóc lett kb. 50 db, a felét lisztes tálcára téve lefagyasztottam, és később főztük ki.
Csokiszósz, vagy csokimártás hozzávalói:
1/2 liter tej,
2 tojás sárgája,
5 dkg cukor,
1-2 kávéskanál liszt,
1 csomag vaníliás cukor, vagy 1/4 vaníliarúd,
1 dkg vaj,
2 evőkanál holland /vagy más/ cukrozatlan kakaó, vagy 5 dkg csoki
Elkészítése:
Ugyanúgy kell eljárni, mint a vanília mártás készítésekor. A tojássárgákat 1 dl tejjel, cukorral, kakaóporral, és a liszttel kikeverjük egy kis koktélhabverővel .
A többi tejet (4 dl) a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tojásos tejhez öntjük, és lassú tűzön, folyamatos lapos fakanálos keverés mellett addig főzzük amíg láthatóan sűrűsödni kezd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése