2011. március 6.

Kéksajtos pulyka joghurttal

Kéksajtos pulyka joghurttal

1/2 kg csontozott felső pulykacomb,
2 fej hagyma,
3 fokhagymagerezd,
1 paprika,
1 paradicsom,
2 evőkanál olaj (vagy kókuszzsír kimelegítve),
2 cm széles cikk kék sajt,
2 dl joghurt,
só, bors, szerecsendió



Nagyon egyszerű, megpirítjuk az olajon a hagymát, a kockára vágott pulykát kifehérítjük, majd beletesszük a kockára vágott, hámozott paradicsomot, a karikára vágott paprikát, fokhagymanyomóval a fokhagymát, a kockára vágott kék sajtot és fűszerezzük (kivéve a só). Rotyogtatva közepes, és kis lángon elkészítjük majd a végén utánafűszerezzük ekkor reszeljük bele a szerecsendiót, és sózzuk attól függően mennyire lesz sós a kék sajttól. Befejezésül még hozzárottyantunk 2 dl joghurtot is, idényben mehet bele a zöldpetrezselyem vagy esetleg apróra vágott snidling is a végén. Szárított zöldséggel párolt (először lepirítjuk, majd főzzük) barna rizzsel, és tzadzikivel tálaltam, amire a citromba áztatott lilahagymából tettem egy keveset. A rizst japánosítottam egy ici pici tárkonyecettel ízesítve a végén..... nem kellett volna, mert a gyerekeknek nem ízlett, bár megették. De ez nem jelent semmit, nekem ízlett. Viszont a tzadziki nagyon jól sikerült.
Tzadziki (fokhagymás uborkasaláta, joghurtal):
1-2 szál kígyóuborka,
3-4 fokhagyma szétnyomva,
2-3 dl joghurt,
apróra vágott zöldpetrezselyem,
só, bors 
Elkészítés:
Az ujjlevágós (fülbevalós Horst által hirdetett) gyaluval a legkisebb juliette betéttel lecsiszoljuk az uborkát, megsózzuk, szórunk rá szines borsot, majd 3 fokhagymát nyomunk rá és beletesszük a 2-3 dl joghurtot, és az apróra vágott zöldpetrezselymet. Közben tartózkodunk tőle, hogy elvérezzünk, esetleg ujbegyünkkel spékeljük meg az egyébként vega salátát. Nem tudom Ti hogyan vagytok ezzel a gyaluval, nekem mosogatáskor mindig bajom van vele, és ha nem törölgetem meg és zárom el rögtön biztos helyre, akkor a családom többi tagjának is. Olyan könnyen bele lehet nyúlni a kis késekbe, persze nem reszelés közben, akkor lehet hozzá használni a csuszimaszit, amibe beleszúrom a delikvens szétaprítani valót. A balesetek nem is mosogatáskor történnek, hanem utána, amikor kiveszem a szárítóból és el akarom törölgetni.....
Most hogy visszanéztem a fotót észre is vettem rajta az Achtung! ill. az Attention! feliratot. Szóval életveszélyre, és elvérzésre figyelem felhívva!


És a végén a "BŰN" amiről néha le kell szoknom, de eddig még mindig sikeresen visszaszoktam rá.

4 megjegyzés:

Gesztenye receptjei írta...

De jó sokat írtál:-)
Látom megfogadtad,kicsit szellősebbre hagytad a hozzávalókat. Így jobban lehet látni.
Az oldalsávot is milyen ügyesen megcsináltad.
Én tavaly kaptam azt a bizonyos papírt, a másodikat, munka és család mellett, nem volt egyszerű.De nem mentem vele semmire, nagyon okos munkanélküli lettem az idéntől:-((
De nem adom fel:-))
Csak így tovább:-))

Mézeskalács írta...

Imádom a kéksajtot! Nagyon jó lehet ez a kaja. Most éppen ötleteket gyűjtök kajaügyileg mert a hétvégén négy napra érkezik a sógorom. Ezt a receptet felveszem az elkészítendők sorába. Tetszik, hogy egyszerű és gyors. Köszi

ingyom bingyom írta...

Köszi Gesztenye, én is nagyon okos munkanélküli leszek, de legalább lesz egy papírom és nem csak az érettségimet lobogtatom majd álláskeresés ügyében, itt nálunk diplomafetisizmus van, abból állapítják meg a nem állami béreinket, hogy van-e fekete borításúd, vagy nincs. Ha egyszer újraszületek mostanában azzal kezdem, hogy megtanulok vagy három nyelvet és elmegyek elősóször külföldre dolgozni. Sajnos én már nem ugrálhatok.

ingyom bingyom írta...

Már megint gyorsabban járt a kezem, mint a gondolataim, és lehagyta őket, szóval nem, még nem vagyok munkanélküli, nem kell sajnálni, sőt.....
Csak ínségesebb időkre belevágtam ebbe a nagy fába egy fejszével, volt kolleganői, és családi lökdösésre. De csak egyszer kellett elindulni a tanulás útján.
:)