Vegyes zöldségleves hajdinával, csípősen:
2-3 sárgarépa karikázva,
2-3 fehérrépa karikázva,
1/2 zeller laskára (csíkokra) vágva,
3-4 szem krumpli kockára vágva,
1-2 evőkanál olaj,
1 púpozott evőkanál liszt,
1-2 kisebb csoportos hagyma egészben,
3 gerezd fokhagyma,
1/2 erős zöldpaprika,
hajdina ízlés szerint, marokkal szórva,
3 evőkanál krumplipehely,
só, köménymag, színes bors, pirospaprikaAz olajon megfuttatjuk az evőkanál lisztet, majd egy evőkanál pirospaprikával egy teáskanál köménymaggal, sóval, tekerős színes borssal összekeverjük és bele rakjuk a felvágott és addig vízben tartott zöldségeket. Felforraljuk, majd beleszórunk egy marék hajdinát (vagy kettőt), először habot képez a tetején, majd az elfő. Amikor a zöldségek, és a hajdina megpuhulnak behabarunk 3 evőkanál krumplipelyhet a leves forró levével, és belekeverjük egy rottyanást még kibírunk és készen is van, a csípős paprikát és a borsot a gyomorfájósok mellőzzék. Nagyon finom tél-végi gyógyleves, melegen fogyasztva, takonykór ellen nagyon hatásos és attól függően mennyire lesz sűrű a hajdinától válik gyomorbélelő finomsággá. Aki szereti kolbászkarikákat is tehet bele úgy még finomabb, csak akkor zsírosabb lesz a teteje, illetve ha nincs krumplipehely akkor lehet az elején a rántás lisztmennyiségével kompenzálni és nem 1 kanál liszttel kezdeni a főzést.
Én ezt a változatot nem olajjal, kókuszzsírral kezdtem, ami állítólag egészséges.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése