2011. március 6.

A trombita dícséretére

Köszönöm Titinek aki egy kicsit kivilágosított statisztika ügyben, saját kattintgatásaim ezentúl nem mutatja, de mi mindent lehet abban a statisztikában látni! Bele se tudok gondolni, a térkép meg egészen elgondolkodtatott.
Még egy utolsó receptet ideröppintek aztán elmegyek főzésügyileg (azért pletykálni csak fogok még) egy kicsit pihenni, én ilyen hétvégi főző vagyok. Viszont akkora megfelelési kényszert adott nekem ez a blognyitás, hogy megint alkottam valamit. Most altatom egy kicsit, hagyom hogy dolgozzon, (mármint a blog) s néha rácsodálkozom a statisztikára.

Trombitagombaszósz tésztával

Végy:
Egy zacskó fekete trombitagombát -aranyár 900.-Ft feletti,- (viszont a fele elég egy adaghoz, az pont egy marék, utána bezacskózni és a fagyasztóban altatni a többit)
1 fej hagyma,
2 evőkanál extra szűz olíva,
2-3 szál újhagyma,
2,5 dl joghurt,
2,5 dl főzőtejszín,
1 ek. étkezési keményítő,
pici só, és szines bors,
1/2 citrom,
s ha van akkor egy csomó apróra vágott petrezselyem,

Valamikor Eszternél olvastam a fekete trombitagombás nudli elkészítésének a módját, meg is vettem egy zacskó szárított gombát, s azóta is aszaltam a polcon, ám most kipróbáltam.
A szárított gombát lemosás után be kell áztatni, 30-40 percig húslében, vagy tejféleségben hogy megszívja magát, vagy sütőben kiszárítani törékenyre, és összetörni nagyon apróra.
Apróra vágott hagymát pirítottam, majd hozzáöntöttem a fél zacskó apróra vágott és a tejszínben áztatott trombitagombát aprítva a megfelelő áztatás után, (először tejföllel szerettem volna, de nem találtam a hűtőben), rotyogtattam egy kicsit, majd megkóstoltam mert az elbeszélések szerint a trombitagomba fűszeres ízű, színét nem veszti el, viszont bebarnítja a tejes ételt, és nagyon finom. Már a fűszerezés előtti íze is markánsan gombás íz. Nem volt itthon zöldpetrezselyem, ezért én gondoltam egyet és felaprítottam két vastagabb újhagymát és a gomba mellé szórtam, majd lassú tűzön rotyogtattam tovább. Nagyon hamar elkészül, a végén behabartam az 1 ek. étkezési keményítővel kikevert 2,5 dl  joghurttal. Mivel a keményítő 1-2 perc alatt sűrít, ez a mennyiség annyira elég, hogy selymesebb, szósszerű lesz tőle, viszont többet nem célszerű főzni, mert visszafolyósodik. Innen már gyorsan zajlottak az események. Először is a fehér tejtermékek a fekete gombától elnyerték világosbarna  színüket. Kóstolgatás után úgy döntöttem egy csipet só, és egy kis tekerés színes bors nem ronthat rajta. Majd lehúztam a tűzről és hagytam állni, egy keveset, majd belenyomtam egy fél citrom levét. Az egész művet a tésztával tálaltam, és bocsánat nem sűrűn használok parmezánt, de a reszelt pizzasajttal a tetején is mennyei íze lett.
A gomba nehéz ételnek mondható, mert sokáig emészti a szervezetünk, ezért az áztatásra, vagy elősütésre adott tanácsokat, ami a zacskón szerepel be kell tartani, különben szódabikarbónával fejezzük be a vasárnapot.

3 megjegyzés:

Titi írta...

Nagyon szívesen! :) Csak vigyázz a statisztika nézegetésével, mert addiktív, tapasztalatból mondom :)

Kati írta...

Biztos finom lett. még sosem ettem trombitagombát.

Titi írta...

Én se ettem még. De egy kicsit macerásnak tűnik ez az áztatás, sütés, porrá törés. Nem az, Ingyom-bingyom? :)