SZILVESZTERI KÖRETEK:
Vadrizses rizses, lencsés rizs,
Fordított főzés módszerével egy bögre rizst, egy bögre vegyes (vadrizs, lenycse, egyéb magkeverék) keverékkel együtt sós vízben megfőztem, jól ellepte a víz, vagyis nem pirítottam elő őket. A vizet elfőzte, s a végén locsoltam rá 2 ek. olívaolajat, és egy szűken mért evőkanál 10 %-os ecetet, 1 csokor apróra vágott pertezselmet. Ekkor nem összekavartam, hanem a japán rizsfőzést utánozva lapos egyenes aljú fakanállal vágtam a rizst, vagyis hosszú csíkokat húztam bele 1-1 centiméterenként, majd 180°-ot forgatva a láboson így is (vagy fazék? ki tudja? én mindig összekeverem).
Lencsefőzelék másnapra
HOZZÁVALÓK:
- 1 zacskó nagyon megpucolt lencse (25 dkg, némi kaviccsal és egyéb magvakkal, melyektől meg kell fosztani),
- 2 ek olívaolaj,
- 1 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek szárított zöldségkeverék (só nélküli vegeta),
- 3 babérlevél,
- só
- pirospaprika,
- 1 pohár tejföl, belehabarva 1 ek. liszt, és 1 ek cukor, + 1-2 evőkanál mustár ízlés szerint,
- 1 szórásnyi chilichips,
- a végén mehet bele még max. 1 ek. 10 %-os ecet, de nem feltétlenül szükséges
Nehezen szánom magam rá a lencsefőzelékre, a Hamupipőke feeling miatt, pedig nagyon tartalmas és finom.
A lencsét alaposan asztal felett, szinte szemenként, a kavicsoktól és egyéb rondaságoktól megpucolom, majd alaposan megmosom, legalább háromszor leöntve róla a mosóvizet.
Az egész cuccot beáztatom, (ezt is előtte este tettem), hogy jól ellepje a víz.
Másnap fémlábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, felöntöm a vizes lencsével, legalább 2 ujjnyira lepje el a víz, megfűszerezem, sóval, pirospaprikával, chilipaprikával (esetleg helyette 1-2 karika erőspaprika is mehet bele), fokhagymával és megfőzöm.
Amikor a lencse puhára főtt, cukorral, mustárral liszttel és tejföllel habarást készítem lassan belecsorgatom, egy rottyanásig főzöm (1 perc) és kész.
Legfinomabb lágytojással, de virslivel, vagy szilveszteri húsmaradékokkal is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése