2012. január 4.

Szilveszteri bólé

A legfontosabb: készítettem bólét, mint általában minden évben, és megint egy kicsit másképp, mint általában minden évben.


BÓLÉ hozzávalói:
  • 4 narancs,
  • 2 citrom, (volt most itthon lime, ezért helyettesítettem vele a citromot)
  • 1 üveg (vagy konzerv őszibarack), vagy vegyes befőtt,
  • 3 ek cukor,
  • 2 kupica fehér rum,
  • 3 kupica konyak,
  • 1 üveg sangria,
  • 1 üveg édes pezsgő (mindegy, hogy vörös, vagy fehér),
  • 1/2 üveg száraz pezsgő,
  • sok bóléspohár, és műanyag figurás villa,

A narancsot megpucoljuk, és kockákra vágjuk, a citromot, vagy lime-t héjastól felszeleteljük (félbe, negyedbe, vékony szeletekbe vágva), hozzáadjuk a kockára vágott konzerv barackot (a levét majd később), megszórjuk a cukorral és meglocsoljuk a rummal és a konyakkal, majd kitesszük hidegre 1-2-szer megforgatjuk, és estig hagyjuk érni.

A gyümölcsök beszívják a szeszt és mennyei ízük lesz, most citrom helyett lime-t tettem bele és nem bántam meg, a kesernyés íze frenetikus hatást gyakorolt mindenkire, és a dupla adag természetesen másnapra is maradó bóléra minden családtagom rájárt (mentségükre nagykorúak).

A vendégsereg érkezése előtt egy jó nagy bólés tálba feleresszük a sangriával és a pezsgővel, nagyon itatja magát, és rögtön érezteti hatását. Ha nincs sangria pótolhatjuk 1, vagy 2 liter vörösborral, ízlés szerint édes, vagy száraz változattal, a bóléstál mérete miatt két edény is kell neki.

Nincsenek megjegyzések: