A "Vidék íze" c. újságból vettem az ötletet, csak én vettem a tetejére fehér csokit is, hogy érdekesebb legyen.
Az újság szerint előkészítés 50 perc, sütés 15 perc, 1 adag: 250 kcal...... :) Nekem nem ment ilyen flottul, a csokis rész és a sütés is hosszabbra sikeredett.
6 tojás (szétválasztva),
12 dkg vaj, 6 dkg porcukor,
6 dkg kristálycukor,
15 dkg étcsokoládé,
12 dkg liszt,
20 dkg sárgabaracklekvár,
TETEJÉRE:
20 dkg étcsokoládé, 2 ek. olaj (én 10 dkg fehér csokit is melegítettem 1 ek olajjal)
ELKÉSZÍTÉSE:
Még soha nem sütöttem sütőpor nélküli piskótaféleséget, s a vízgőzben melegítést hírből sem ismerem, így a mikró segítségét vettem igénybe a csokik olvasztásánál. A tojásokat kettéválasztottam, a vajat (előtte 350 watton rásegítettem a mikróval) habosra kevertem (gépi segítséggel) a 6 dkg porcukorral, majd egyenként belehabverőztem a tojások sárgáját.
A 6 tojásfejérjéből kemény habot vertem apránként beleeresztve a 6 dkg kristálycukrot, szép fényes, és kemény legyen, a csokit vízgőz felett meg kellett volna olvasztani, én 500 watton lefedve 2 percig melegítettem a mikróban, majd csurgatva apránként hozzáhabverőztem a vajas keverékhez, majd apránként belekevertem a lisztet és a felvert tojásfehérjét már csak óvatosan forgatva helyeztem bele.
Egy közepes (szerintem meg nagy) kb.24 x 34 cm-es tepsibe szupi sütőpapírt helyeztem beleöntöttem a keveréket ami kb. 1,5 cm magas volt és a sütőben 180 °-on az újságban előírt 15 percig sütöttem, majd megnéztem, jól megijedtem, hogy úristen még mindig folyós, majd visszatettem, levettem a hőfokot 160-ra és rátettem a légkeverést még kb. 10-15 percig, és így sült meg, szóval nem lett elég a magazin által előírt 15 perc.
Még melegen ki kell fordítani és rácson hűteni, én még a sütőpapíron félbevágtam a tésztát, és mindkét felét külön külön egy kerek rácson hűtöttem.
Amikor már nem volt forró a két fél csokis tésztát a lekvárral összeragasztottam és kb. 2x2 cm-es kockákra vágtam.
Sütőpapírra helyeztem a rácsot, rá a kis sütiket és máris melegítettem a mikróba a csokikat az előbb leírt módszerrel. Az étcsokit kanalanként raktam a kis sütikre, megsimogatva a tetejüket, hogy az oldalán csorogjon le, majd amikor kész lett az egész, akkor villával csepegtetve, csorgatva a fehér csokival csíkokat húztam, s így márványos hatást elérve díszítettem. Még megkoronáztam a tetejüket kandírozott citromhéjdarabkákkal, ami csalódás volt, mert egyáltalán nem volt citromízű, egy kis savanyúságot elvártam volna tőle. Viszont a a süti nagyon kevés lett, de oltáriul finom, er-go elég is volt belőle 1-1 szem.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése