Habcsók kalapos linzer:
Megígértem, hogy nem írok egy darabig, de Anyák napja alkalmából süteményt készítettem, már régen kerestem egy olyan receptet amely emlékeztet Apai Nagymamám citromos linzerére. Joanne Fluke krimijében rengeteg amerikai sütirecept is el van rejtve, többek között a karácsonyi habcsók receptje is, ami egy kicsit linzer, és egy kicsit habcsók. A könyv címe "Karácsonyi habcsók és gyilkosság". Mondhatom a történet kivesézéséig még nem jutottam el, de a receptek sűrű nézegetéséig igen. Ez lenne a fent említett süti:
Ez meg itt a tányéron amit kreáltam belőle. Vettem egy egyszerű szív kiszúrót. Majd csak egy kissé átkreáltam a receptet, mivel annyira, de annyira nem tetszett, hogy 4 felvert tojás kell a sütihez és 4 tojásfehérje a habhoz, gondoltam egyet, talán meg lehetne ezt oldani a négy tojás sárgája elvesztése nélkül is, méricskéltem, számoltam (lehet, hogy egy kicsit rosszul). A koleszterinszintet nem mértem utána.
Ez lett belőle.
Az én anyák napi habcsókom:
30 dkg olvasztott vaj,
40 dkg kristálycukor,
4 tojás sárgája
3 db egész tojás (elég lett volna 2 db is, akkor nem vett volna fel annyi lisztet),
1 1/2 kk só,
1 ek citromlé, és a jól megmosott citrom reszelt héja
kb. 1 kg liszt
Habcsók a bevonáshoz:
4 tojásfehérje
30 dkg porcukor
1 kk citromlé,
szórócukor, vagy csokidara a tetejére.
Először kis lángon kiolvasztottam a vajat, majd beleöntöttem a cukrot, egyneművé olvasztottam és félre tettem hűlni. Közben összekevertem a száraz hozzávalókat, mint látható az eredetiben írt esszenciák helyett inkább 1 ek. citromlevet választottam, meg reszelt citromhéjat. Én valahogy az igazi hozzávalókban jobban bízom. Majd hozzáöntöttem a langyosra hűlt cukros vajat, és a tojásokat, próbálkoztam az eredeti recept szerinti 65 dkg liszttel, de ez a mennyiség, -gondolom a tojások meg a citromlé megnövelte a folyékony adalék tömegét,- nem volt elég ezért tettem hozzá még 10 dkg-ot,majd ismételten 10 dkg-ot, megint ismételtem, s a végén kanalanként szórtam, míg egynemű nem lett. Mivel a mennyiség óriásinak tűnt, ezért ketté osztottam a masszát, és az egyik felébe belegyúrtam egy evőkanál holland kakaót. Majd mindkét sütit zacskóban altattam a hűtőszekrényben egy darabig.
A gyúráshoz sem lisztezni, sem olajozni nem kell. Mindkét sütimasszát 3-4 részletben gyúrtam, és a leeső darabokat mindig visszagyúrtam a következő kiszúrnivaló masszába. Először a világos tésztával kezdtem, majd amikor már csak lehullott része maradt, csináltam fele világos, fele kakaós kiszúrt szíveket is. Az utolsó leesett darabot meg egyszerűen felülről belenyomtam a szív formába, tehát hulladékmentes sütigyártást rendeztem. A szóráshoz használtam arany és ezüst színű gombostűfejnagyságú cukorgolyókat, színes dekorcukrot, és csokidarát, illetve próbálkoztam pöttyöket elszórni a szíveken, meg szórás nélküli formát is készíteni.
Az eredeti recept szerint 8 mm magasra (szerintem az enyém 4-6 mm lett) kell kinyújtani majd szépen kiszurkálni egy kedves formával, kés lapjával tepsibe rakni. A tepsit nem kell vajazni. Majd elkezdjük díszíteni a korábban felvert tojásfehérje és porcukor keverékkel. Én megpróbáltam a pisztolyos kekszkészítő gépből kinyomkodni a kis szívekre a tojáshabot. Aztán 180 fokos sütőben 10 percig kell sütni, én még tettem rá 2 perc légkeverést, mert haloványnak tűnt és az eredeti recept azt írta, akkor kész, ha kicsit színesedik a tészta széle.
A süti könnyen leszedhető némi hűlés után a tepsiről. A végén kipróbáltam dísz nélkül a sütést, majd amikor kész volt írókáztam és visszaraktam 100 fokon pár percre száradni. Látszik is a végeredményen, ami a süti tetején sült kapott egy kis színt, -minek napozik, aki nem bírja,- amit sütés után írókáztam a tetejére szép fehér maradt.
Nekem a citromos nagyon ízlett, a gyerekeimnek meg a kakaós, de a Nagymamák, -az én Anyukám, meg a férjem Anyukája,- is nagyon örültek neki. Finom volt na !