2012. január 24.

SÓSKALEVES, EGYSZERŰ PULISZKA, TZADZIKIS KEVERT JOGHURTOS SALÁTA

Beígértem még a múlt héten a sóskalevest, de még egyszer meg kellett főzni, mert lefotóztam, és a picture card nem volt a fényképezőgépben, hol volt? Természetesen legalább két napig a jó öreg laptopban pihent. Csak egy keveset mérgelődtem, majd tegnap éjjel megfőztem ismét.

SÓSKALEVES ÜLTETETT TOJÁSSAL



Hozzávalók:

1 doboz mirelit sóska (40-45 gr),
2 ek olaj,
2 ek só nélküli szárított zöldség (vagy 2-3 dl fagyasztott, szűrt húsleves),
2 ek rozsliszt,
1 tk. só
2,5 dl tejszín,
3-4 ek. cukor (ízlés szerint, s ne legyen púpozott),
kb. 8 dl folyadék (fele víz, fele tej, illetve ha van húslevesünk, akkor húsleves 3 dl, + 2 dl tej, + 2 dl víz)
6-7 db friss tojás (bögrébe előre felütve, nem összekavarni !!)

  1. A sóskát kiolvasztjuk (előtte nap célszerű kivenni és márisfőzhetőállapotba kerül),
  2. Pirítsuk meg a két evőkanál olajon a lisztet,
  3. Eresszük fel a húsleves alaplével, vagy a 2 dl vízzel és szórjuk bele a szárított zöldséget, sót,
  4. Tegyük bele a kiengedett sóskát, vagy vakargassuk fakanállal a ki nem engedettet a forrni készülő lében, amíg szét nem esik.
  5. Ha a sóska egyneműsödik a habarással és a folyadékkal, hozzáöntjük a további tejet és vizet és felfőzzük,
  6. Ekkor kikeverjük a cukorral a tejszínt, és belehabarjuk a levesbe,
  7. Együtt felforraljuk, és beleültetünk 6-7 tojást, amit előre jól megmosunk és egyenként beletörünk egy bögrébe, majd lassan belecuppantjuk a felforrt levesbe, innen már csak 3 perc, a tojások beleültetése után nem kavarjuk, mert a tojások szétesnek.
3 perc után kész a leves, (aki nem szereti a tojás sárgáját folyósan az főzze 5 percig), ekkor felkaparjuk a letapadt tojásokat és tálalhatjuk, esetleg ha habja lesz (szép zöld) azt lehalásszuk a merőkanállal.
A cukor arányát kell eltalálni, a családban van akinek 4 ek. cukorral édes lett. Szerintem nagyon finom, imádom az ültetett tojást.


PULISZKA:
2,5 dl-es bögre az űrmérték,
1 bögre kukoricaliszt,
2 bögre tej, 3 bögre víz,
1 tk. só, tekerős színes bors,
2 ek. pecsenyezsír (sült malacról, vagy kacsáról, fokhagymásan sütött zsír),
1 gerezd buci fokhagyma, vagy 2 kisebb gerezd, tlegkisebb lukú reszelőn reszelve,

Katit (Makacskakonyhaja.blogspot.com) jól kikérdeztem, és nagyon szépen leírta, de még most sem tudom, hogy én melyik technikával főztem a puliszkámat. Először is a lisztem régi, nem bíztam benne, de mégis sikerült.
A technika abból állt, hogy nem szeretem felforralni a teljes 1 liternyi folyadékmennyiséget és úgy beleönteni, s csomómentesre kavarni még a grízt sem, nemhogy ezt a teljes lisztállagú kukoricalisztet.
Ezért 2 bögre hideg vízbe szórtam a kukoricalisztet és hidegen kezdtem el főzni. Habverővel csomómentesre kavartam, majd egy lapos fakanállal kavargattam mindig föl az aljáról a sűrűjét. Állandó kavarás mellett egy-egy felforrás után mindig hozzáöntöttem a következő bögre hideg folyadékot addig míg a kijelölt adag elfogyott. A puliszkát folyamatos keverés mellett kell főzni, amikor besűrűsödik kis vulkánszmötyiket puffog ki magából, ekkor egy párat még keverünk rajta és lehúzzuk a tűzről. Ilyenkor még elég folyékony, de csomómentes, ekkor ki-ki saját szája íze szerint elkezdi ízesíteni, én belereszeltem a fokhagymát, rátekertem a színes borsot, és két evőkanál jófajta pecsenyezsírt, olyat ami jószagú. Egy kicsit kevergettem, majd betettem 220 °-ra a sütőbe (fémlábosban), és légkeveréssel adtam a tetejének 5-10 percet, majd kivettem és hűtöttem, közben kavartam egy párat rajta. Nekem egy kicsit hókának tűnik, s lehet, hogy a kukoricadara jobb lett volna az sárgább, bár nem tudom az is puliszkának való-e? Mindenesetre nagyon finom lett, szerintem legalábbis....

 TZADZIKIS KEVERT JOGHURTOS SALÁTA

Hozzávalók:
  • 1 kígyóuborka Juliennere vágva (fülbevalós Horst gyalujával követtem el) sózva, kinyomkodva,
  • 3-4 gerezd átnyomott fokhagyma,
  • 1 nagy fej lilahagyma félkarikákra vágva, száljaira szedve, és egy egész citrom levébe áztatva,
  • 15-20 dkg-os krémfehérsajt (talán Dán?), ami jó kemény és elég sós, kockára vágva,
  • 2 ek olívaolaj,
  • tekerős színes bors, (adjunk neki, legalább 3-4 tekerés kell),
  • 1 csomag jó apróra vágott zöldpetrezselyem, (minél több, annál jobb),
  • 4 db főzött, karikára vágott virsli, (elhagyható),
  • 4 dl joghurt (nekem csak 2 dl volt, a másik 2 dl-ert tejföllel pótoltam),
ELKÉSZÍTÉSE RÉM EGYSZERŰ, AZ EGÉSZET AZ UBORKA ÉS A  HAGYMA PIHENŐIDEJÉNEK LETELTÉVEL ÖSSZEKAVARJUK ÉS HŰTVE TÁLALJUK.

És íme a puliszka a salátával! Kati volt olyan családtagom aki közölte, hogy ez még a kuszkusznál is jobb. Azt hiszem többször elkészítem, mert ahogy most ízesítettem az csak a jéghegy csúcsa lehet.

TENGERI HERKENTYŰ hajdinás, köményes rizzsel, és MESE A RÓMAI KÖMÉNYRŐL





Vasárnapi ebédünk a könnyedség jegyében telt, ürítem a polcokat, s a fagyasztót még mindig, ezért bevásároltam, hogy legyen mivel megenni azt a maradék, egy maréknyi hajdinát.
A CBA-ban ! Nagy szó! Ráleltem a római köményre, hogy én ezt mennyit kerestem, próbáltam kitalálni hogy néz ki, milyen íze lehet, és miért olyan különleges. Rokonunk még Indiából is hozott két zacskó köményt, remélem hosszú a szavatossága, s talán most már ki merem nyitni a zacskókat, de ránézésre nem hasonlítanak a római köményre.


HAJDINÁS, KÖMÉNYES RIZS KÖRET :
3 zacskós rizs sós vízben megfőzve,
legalább 1 marék megmosott hajdina megfőzve,
2 ek olaj,
1 nagy fej vöröshagyma,
só,
1 teáskanál római kömény (tekerős)
Megteremtetett a köret ötlete, ami három zacskós rizs és főtt hajdina keverékéből állt. Nagyon egyszerűen és ötletgazdagon két evőkanál olajon megpirítottam egy sonkahagymát, sóztam, és rátekertem a római köményt, majd a hozzávalókat összekevertem, és egyszerű presszókávés pohárba nyomkodva formázva borítottam a tányérra. Nagyon finom.

ALASZKAI HALFILÉ
1 doboz halfilé (4 haldarab),
1 egész citrom leve,
só,
liszt,
tekerős színes bors,
kevés olaj,
egy kevés tej
A halakat egy kicsit kiengedjük, (vagy langyos vízzel megmossuk), sózzuk borsozzuk, leöntjük citromlével, majd egyenként, tányérba szitált lisztben megforgatjuk őket, és mindkét oldalukon pirosra sütjük.
Nagyon rövid idő alatt kész van, 2-2 perc, majd ezután felengedjük egy kis tejjel, fakanállal felkavarjuk a letapadt lisztdarabkákat és kész az öntetes hal.

Ennek a koronájára még vettem LIDL-s leárazott FÉSÜS KAGYLÓ-t, ami zsákbamacska volt, soha nem ettem, de csak tepsibe kellett tenni és 35-40 percig magas hőfokon a sütőben sütni. A végén egy kicsit rálégkevertem, meg is pirult a teteje a szentemnek. Most van négy jó minőségű és tisztított fésűs kagylóm, amit elhelyezhetek a virágaim díszeként, vagy mécsestartóként valahol.

Az egészet marinált sült paprikával (ez nem sk.) és citromkarikával tálaltam, a fésűs kagyló egy érdekesség, nem tudtam megállapítani, hogy már csak a krémessé vegyített kagyló húst ettük egy kis zsemlemorzsával megszórva a tetején, s jól megfűszerezve, vagy maga a fésűs kagyló ilyen krémes, mert az egész egy krémes állagú, kanalazható finomság volt.


RÓMAI KÖMÉNY:
Csak annyit mesélnék róla, hogy az illata nagyon hasonlít valamelyik sós sütemény, vagy chips illatára, (először meg is ijedtem, mert van olyan chips aminek szinte mosogatólé illata van, na arra hajazott), viszont így, hogy a köretet ízesítettem vele nagyon kijött a finomabbik íze, szerintem csak egy kicsit hasonlít az igazi köményre, és húsokhoz is ki fogom próbálni.
Tulajdonképpen egy megmaradt darálós fűszeres üvegbe tettem, mert a kőmozsarammal nem tudok köménymagot törni sajnos az igazival már próbáltam.