2012. január 4.

Csigakenyér


Csigakenyér szilveszterre (kedves blogtársaimtól merítve),
Maxnál láttam először , ő hivatkozik a formázásnál Mariára, és Danielára,
a receptet csak egy kicsit variáltam át, mert volt itthon öregtészta, vagy ahogy Limaráék kitalálták előtészta.

HOZZÁVALÓK: 
  • 50 dkg liszt (1/3 kenyérliszt, -Bl.80-as,- 2/3 sima), + 20 dkg öregtészta,
  •   2 tojás,
  •  1 ek cukor,
  • 1 tk só (szerintem mehet bele 1 ek. is),
  • 1 tk 10%-os ecet,
  •  2 ek olívaolaj
  •  2,5 dl tej,-          2 dkg élesztő,
KENÉSHEZ:
  • 5 dkg olvasztott, vaj,
  • 1 tojás,
  • 2 ek tej (vagy több),
  • szórásnak szezámmag.
Napokkal ezelőtt gyártottam előtésztát, most felhasználtam belőle a következő 20 dkg-ot, a kenyértészta hozzávalóit jól bedagasztottam (először a langyos tejben, cukorral, kevés liszttel felfuttattam az élesztőt, majd az átszitált liszthez hozzákevertem a többi hozzávalóval együtt).
Kelés 1 órahossza.
A Max, illetve a hivatkozott blogok fotói szerint megformáztam, na nem vágtam a négy részt még négyfelé, első próbálkozásnak jó volt úgy is, hogy a négy gombócot egyenként kinyújtottam kb 20- x 40 cm-re, jól lekentem a vajas keverékkel, félbehajtottam, hogy négyzet alakú legyen, majd megint vajaztam, és feltekertem, egy tekercset hatfelé vágtam.
Egy kerek szilikonformába helyeztem a csigákat, lekentem az összekevert kenőfolyadékkal többször is, majd langyos helyen kelesztettem megint 1 órát.
Légkeveréses sütőben 160 °-on sütöttem 20 percig, majd légkeverés nélkül még kb.30 percig.
A végén le kellett volna rakni vagy 5 percre a sütő aljára, mert majdnem fehér maradt az alja, s az 1 tk só kevésnek bizonyult, de így is nagy sikere volt. Csak úgy tépve lehet enni, s nagyon finom.

Sacher kocka, / Sacher torta / szilveszteri ruhában

SÜTIK, PÉKSÜTI 

Sacher kocka,
A "Vidék íze" c. újságból vettem az ötletet, csak én vettem a tetejére fehér csokit is, hogy érdekesebb legyen.
Az újság szerint előkészítés 50 perc, sütés 15 perc, 1 adag: 250 kcal...... :) Nekem nem ment ilyen flottul, a csokis rész és a sütés is hosszabbra sikeredett.

Hozzávalók a TÉSZTÁHOZ:
6 tojás (szétválasztva),
12 dkg vaj, 6 dkg porcukor,
6 dkg kristálycukor,
15 dkg étcsokoládé,
12 dkg liszt,
20 dkg sárgabaracklekvár,

TETEJÉRE:
20 dkg étcsokoládé, 2 ek. olaj (én 10 dkg fehér csokit is melegítettem 1 ek olajjal)

ELKÉSZÍTÉSE:
Még soha nem sütöttem sütőpor nélküli piskótaféleséget, s a vízgőzben melegítést hírből sem ismerem, így a  mikró segítségét vettem igénybe a csokik olvasztásánál. A tojásokat kettéválasztottam, a vajat (előtte 350 watton rásegítettem a mikróval) habosra kevertem (gépi segítséggel) a 6 dkg porcukorral, majd egyenként belehabverőztem a tojások sárgáját.
A 6 tojásfejérjéből kemény habot vertem apránként beleeresztve a 6 dkg kristálycukrot, szép fényes, és kemény legyen, a csokit vízgőz felett meg kellett volna olvasztani, én 500 watton lefedve 2 percig melegítettem a mikróban, majd csurgatva apránként hozzáhabverőztem a vajas keverékhez, majd apránként belekevertem a lisztet és a felvert tojásfehérjét már csak óvatosan forgatva helyeztem bele.
Egy közepes (szerintem meg nagy) kb.24 x 34 cm-es tepsibe szupi sütőpapírt helyeztem beleöntöttem a keveréket ami kb. 1,5 cm magas volt és a sütőben 180 °-on az újságban előírt 15 percig sütöttem, majd megnéztem, jól megijedtem, hogy úristen még mindig folyós, majd visszatettem, levettem a hőfokot 160-ra és rátettem a légkeverést még kb. 10-15 percig, és így sült meg, szóval nem lett elég a magazin által előírt 15 perc.
Még melegen ki kell fordítani és rácson hűteni, én még a sütőpapíron félbevágtam a tésztát, és mindkét felét külön külön egy kerek rácson hűtöttem.
Amikor már nem volt forró a két fél csokis tésztát a lekvárral összeragasztottam és kb. 2x2 cm-es kockákra vágtam.
Sütőpapírra helyeztem a rácsot, rá a kis sütiket és máris melegítettem a mikróba a csokikat az előbb leírt módszerrel. Az étcsokit kanalanként raktam  a kis sütikre, megsimogatva a tetejüket, hogy az oldalán csorogjon le, majd amikor kész lett az egész, akkor villával csepegtetve, csorgatva a fehér csokival csíkokat húztam, s így márványos hatást elérve díszítettem. Még megkoronáztam a tetejüket kandírozott citromhéjdarabkákkal, ami csalódás volt, mert egyáltalán nem volt citromízű, egy kis savanyúságot elvártam volna tőle. Viszont a a süti nagyon kevés lett, de oltáriul finom, er-go elég is volt belőle 1-1 szem.

Szilveszteri köretek, vadrizses köret, lencsefőzelék

SZILVESZTERI KÖRETEK:

Vadrizses rizses, lencsés rizs,
Fordított főzés módszerével egy bögre rizst, egy bögre vegyes (vadrizs, lenycse, egyéb magkeverék) keverékkel együtt sós vízben megfőztem, jól ellepte a víz, vagyis nem pirítottam elő őket. A vizet elfőzte, s a végén locsoltam rá 2 ek. olívaolajat, és egy szűken mért evőkanál 10 %-os ecetet, 1 csokor apróra vágott pertezselmet. Ekkor nem összekavartam, hanem a japán rizsfőzést utánozva lapos egyenes aljú fakanállal vágtam a rizst, vagyis hosszú csíkokat húztam bele 1-1 centiméterenként, majd 180°-ot forgatva a láboson így is (vagy fazék? ki tudja? én mindig összekeverem).

Lencsefőzelék másnapra

HOZZÁVALÓK:
  • 1 zacskó nagyon megpucolt lencse (25 dkg, némi kaviccsal és egyéb magvakkal, melyektől meg kell fosztani),
  • 2 ek olívaolaj,
  • 1 fej hagyma,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 ek szárított zöldségkeverék (só nélküli vegeta),
  • 3 babérlevél,
  • pirospaprika,
  • 1 pohár tejföl, belehabarva 1 ek. liszt, és 1 ek cukor, + 1-2 evőkanál mustár ízlés szerint,
  • 1 szórásnyi chilichips,
  • a végén mehet bele még max. 1 ek. 10 %-os ecet, de nem feltétlenül szükséges

    Nehezen szánom magam rá a lencsefőzelékre, a Hamupipőke feeling miatt, pedig nagyon tartalmas és finom.
    A lencsét alaposan asztal felett, szinte szemenként, a kavicsoktól és egyéb rondaságoktól megpucolom, majd alaposan megmosom, legalább háromszor leöntve róla a mosóvizet.
    Az egész cuccot beáztatom, (ezt is előtte este tettem), hogy jól ellepje a víz.
    Másnap fémlábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, felöntöm a vizes lencsével, legalább 2 ujjnyira lepje el a víz, megfűszerezem, sóval, pirospaprikával, chilipaprikával (esetleg helyette 1-2 karika erőspaprika is mehet bele), fokhagymával és megfőzöm.
    Amikor a lencse puhára főtt, cukorral, mustárral liszttel és tejföllel habarást készítem lassan belecsorgatom, egy rottyanásig főzöm (1 perc) és kész.
    Legfinomabb lágytojással, de virslivel, vagy szilveszteri húsmaradékokkal is nagyon finom.

Sült kacsamell, sült malac oldala

SZILVESZTERI HÚSOK:

Sült kacsamell borban előáztatva,
 A kacsamell projekt még karácsony napján kezdődött, megkértek, szerezzek be 6 db kacsacombot, s mikor megláttam a melleket, vettem rögtön két darabot belőle, jó lesz az valamire. (Aranyárért adták őket...),
Hozzávalók:
2 db óriási kacsamell (kb. 2 kg),
2 dl száraz fehérbor,
4-5 gerezd fokhagyma,
só,
provenszi fűszerkeverék,
chilichips (elhagyható)

A kacsamellek egy pár napig fagyasztódtak, majd szilveszter előtt két nappal beirdaltam a vastag zsíros bőrüket, belegyömöszköltem 4-5 apróra vágott fokhagymagerezdet, (mármint a kockázott zsíros bőrébe), és tepsiben, legalább 2 dl száraz fehérborral meglocsolva kitettem őket alufólia alatt aludni az erkélyre, néha megforgattam a dinoszaurusz méretű húsokat, majd szilveszter napján reggel 9-kor megszórtam a fűszerekkel mindkét oldalát, majd elkezdtem a sütést, 220 fokon 10 perc légkeverés, majd 50 perc légkeverés nélkül, ezidő alatt legalább kétszer megforgatva, s levével locsolgatva sütöttem. Amikor a zsírját kisülte a szentem levettem a fokot 120-ra, és légkeveréssel (lévén a sütőben volt még a malachús, másik rácson, másik tepsiben tovább pároltam, alufólia alatt mindkét hús projektet kb. 3 óra hosszat.
A malchús volt a mérce, őt addig kellett a sütőben nyúvasztani, míg a csontjáról le nem vált a hús.

Sült malac oldala hagymásan, citrommal locsolva,

Ez még a pácolás állapota
Vettem egy két, két és fél kilós malac oldalát (benne volt a lapocka csont), bevagdostam a bőrös felét, jól befűszereztem.
Egy kőmozsárba raktam 8-10 fej apróra vágott fokhagymát, 2 evőkanál durvára vágott sót, rozmaringot, chili chipset, őrölt köménymagot, jól szétnyomkodtam kevés olívaolajjal (kb.2 ek.) s a malacot alaposan bekentem vele, jó sok hagymát,  vágtam rá, rányomtam két citrom levét, meglocsoltam olajjal még előző este, lefedve alufóliával a tetején várta a másnap reggelt, amikoris elkezdtem a sütést.
A kacsahúshoz hasonló módon sütöttem, locsoltam citrommal, és olajjal, legalább 4-5 citromot felhasználtam rá, és egy egész újhagyma zöldjét olajban pirítva tálaltam a végén a tetejére. 1 órát elősütöttem 220 fokon, forgatva, hol citrommal, hol olajos sütőlevével locsolgatva majd további legalább 3 órán keresztül, alacsony hőfokon (120 °) letakarva párolódott alufólia alatt. Addig kell párolni, amíg elválik a hús a csonttól. Majd amikor kész, leválasztjuk a csontos részerkről a húst, és szeletekre vágva tálaljuk,tálalásnál a tetejére pirított újhagyma került. Egy egész csomó újhagymát felkarikáztam és olajban megpirítottam.

Reszelt ecetes torma kétféle módon




Ez is szilveszteri gyártás

Hozzávalók:
legalább 2 db torma,
5 evőkanál cukor (vagy nyírfacukor, vagy xilit),
5 evőkanál 15-20%-os ecet,
annyi víz, hogy cukor + ecet + víz megtöltse a 1/2 literes söröskorsót,
csipet só, ízesítésül.


Variációkhoz:
reszelt répa + reszelt alma,
vagy reszelt cékla,
vagy reszelt sörretek, stb. fantázia kérdése az egész

Erős ecetes tormasaláta:
 
Végy két óriási tormát (a nagy sárgarépához hasonló méretűt), reszeld le a legkisebb lukú sajtreszelőn, nekem van a svéd bútorárúház által árult ovális műanyag kribli, aminek két fémreszelő teteje van, s az alján gumibetét amitől nem csúszik az asztalon. A művelethez úszó, vagy heggesztőszemüveg használata célszerű, az orrunkra szükség van, ezért a legjobb nátha idején készíteni, mert garantáltan kitisztítja mindenféle orrüregünket, és orrmelléküregünket. Magyarul folyik tőle az orrunk, mint az influenzás tehénnek, tehát fontos kellék még egy jó adag zsebkendő is. Elkeseredni nem kell, csak pár percig tart az orrfolyás.Viszont a szemüvegre tényleg szükség van, mert a szemünk is könnyezik reszelés közben. A reszelés ne legyen túl gyors, mert a torma keményebb, mint a répa, és egy túl hirtelen mozdulattal sérülhet a külső ujjpercünk, húsnak (esetleg vérnek) meg nem kellene belekerülnie...
Elkészítjük hozzá a cukros ecetes levet ami abból áll, hogy 5 evőkanál cukorhoz, 5 evőkanál ecetet (15, vagy 20  oz %-ost) öntünk, majd kiegészítjük annyi vízzel, hogy egy 1/2 literes sörös korsó megteljék.

Kevesebb adaghoz kb. a hozzávalók: ez is ízre megy, magyarabbul: mondjuk 2 evőkanál cukorhoz 3 evőkanál ecet, és ehhez 6 evőkanál víz minimum kell, 4 ek. cukor + 5 ek. ecethez meg vagy 14 kanál víz is elkél, de a cukor feloldódása után kóstolni kell és ha túl erős, még vizezni.

A reszelt tormát gyorsan fel kell önteni az ecetes lével, hogy ne barnuljon. Vagyis több részletben reszeljük és rakjuk hozzá a levet, 1 torma 3-4 részlet. Az egész mennyiséghez minimális mennyiségű lé kell, ne tocsogjon benne, ha túl sokat öntöttünk rá öntsük le róla a fehérré váló levet, ha túl ecetes még öntsünk hozzá vizet, és átkeverés után nyomkodjuk le, és öntsük le róla a felesleget. Az így megmaradt lé nagyon jó reszelt répához 1-2 kanál tormával, vagy reszelt céklához, stb.)

A kész erős ecetes tormát pici 1,5-2 dl-es befőttesüvegekbe töltsük, az a legcélszerűbb mennyiség. A kész termékbe beleszagolni csak egyszer célszerű, illetve kinek-kinek influenzája szerint többször is. Sokáig eláll, lényeges, hogy minél hamarabb ecetes folyadékkal lássuk el, különben levegővel érintkezve, s sokáig ott tartva a torma is barnul, mint az alma. A lényeg: úgy legyen az üvegbe, hogy kanállal jól lenyomkodva ne álljon rajta a lé.

Mivel ez emberes csípősségű változat, ezért kb. (a cukros ecetes lével higítottból) 1/3 résznyit kivettem, reszeltem hozzá két kisebb almát, és 1 sárgarépát és összekevertem, hogy a lányoknak is legyen.

Azóta már készült 2012. novemberi posztban megírt céklás torma is, itt megtaláljátok.

 

Tartármártás + kukorica + királybab



Szilveszteri finomság

Hozzávalók:
1 tojás + 1 dl olaj majonézzé verve (én turmixban készítettem),
+ 1 dl száraz fehérbor,
+ 2 dl tejföl,
+ só, bors, apróra vágott petrezselyem,
+ 1 kk. porcukor



Először a tojást az olívaolajjal verettem a turmixgépben, majd amikor kifehéredett ment hozzá a fehérbor és a tejföl, a porcukor s a fűszerek. Mehet bele bármely konzerv zöldség amit szerettek, én most két konzervkukoricát, + 1 konzerv kingsley babot (királybab), levétől lecsepegtetve tettem bele, s a végén az apróra vágott zöldpetrezselyem. Természetesen ez is még előző este elkészült.

Orosz céklasaláta

Nem autentikus, nem volt csemegeuborkám csak 1 db, de szilveszterkor lehet kísérletezni.







Hozzávalók:
  • 4 főtt cékla, julienne-re vágva, (vagy bármilyenre, a TV-ben spec. kockára vágták),
  • 2 db sárgarépa nagyon vékony julienne-re vágva, (vagy reszelve),
  • 30 dkg kiflikrupli karikára vágva,
  • 30 dkg vecsési káposzta, apróra vágva,
  • kevés lilahagyma apróra vágva,
  • 4-5 csemegeuborka kockázva (nekem csak egy volt, igen apró kockákra vágva),
  • 1 ek. cukor, 1 ek 10 %-os ecet,
  • 3-4 ek. olívaolaj,
  • 2 tk. só, 2-3 tekerés színesbors
ELKÉSZÍTÉS:
A céklát és a krumlit sós vízben megfőztem, pucoltam, s nem kockákra (1 x 1 cm-re) vágtam, hanem a zöldséggyalummal julienne-re (vékony csíkokra, mint a gyufa) vágtam, a krumplit karikára a vecsési káposztát egyszer megmosva, kifacsarva, apróra vágtam, a lilahagymát kockára, az ubit nagyon apróra (mivel csak 1 utolsó szentem volt), mindent jól összekevertem és sóval, borssal ízesítettem, majd meglocsoltam olívaolajjal, mehet bele 1 ek. cukor és ecet ízlés szerint. Készen csücsült az erkélyen, már előtte való nap elkészítettem.

Szilveszteri bólé

A legfontosabb: készítettem bólét, mint általában minden évben, és megint egy kicsit másképp, mint általában minden évben.


BÓLÉ hozzávalói:
  • 4 narancs,
  • 2 citrom, (volt most itthon lime, ezért helyettesítettem vele a citromot)
  • 1 üveg (vagy konzerv őszibarack), vagy vegyes befőtt,
  • 3 ek cukor,
  • 2 kupica fehér rum,
  • 3 kupica konyak,
  • 1 üveg sangria,
  • 1 üveg édes pezsgő (mindegy, hogy vörös, vagy fehér),
  • 1/2 üveg száraz pezsgő,
  • sok bóléspohár, és műanyag figurás villa,

A narancsot megpucoljuk, és kockákra vágjuk, a citromot, vagy lime-t héjastól felszeleteljük (félbe, negyedbe, vékony szeletekbe vágva), hozzáadjuk a kockára vágott konzerv barackot (a levét majd később), megszórjuk a cukorral és meglocsoljuk a rummal és a konyakkal, majd kitesszük hidegre 1-2-szer megforgatjuk, és estig hagyjuk érni.

A gyümölcsök beszívják a szeszt és mennyei ízük lesz, most citrom helyett lime-t tettem bele és nem bántam meg, a kesernyés íze frenetikus hatást gyakorolt mindenkire, és a dupla adag természetesen másnapra is maradó bóléra minden családtagom rájárt (mentségükre nagykorúak).

A vendégsereg érkezése előtt egy jó nagy bólés tálba feleresszük a sangriával és a pezsgővel, nagyon itatja magát, és rögtön érezteti hatását. Ha nincs sangria pótolhatjuk 1, vagy 2 liter vörösborral, ízlés szerint édes, vagy száraz változattal, a bóléstál mérete miatt két edény is kell neki.