Paradicsomleves variáció
1 l paradicsomlé (ha lehet házi),
4-5 szem krumpli,
kevés olaj,
1 fej kisebb hagyma,
1 ek. liszt,
1 teáskanál bazsalikom,
4 babérlevél,
1 ek. szárított zöldség (só nélküli),
1 teáskanál só,
1 ek. cukor,
1 zacskó 250 grammos sajtos tortellini,
reszelt sajt ízlés szerinti
reszelt sajt ízlés szerinti
Nem tudhatom kinek melyik fajta paradicsomleves a szíve csücske, de van ugye az édeskés savanyú, meg a sós, én egy kicsit blazíroztam és alkottam. Mindig is főtt krumpli alapra főztem a paradicsomlevest, a krumpli volt a levesbetét, és persze elengedhetetlen kelléke szokott lenni (legalábbis nyáron) a zellerlevél, úgy az igazi, meg csak úgy üresen betűtésztával.
Most nem volt zellerlevelem, ezért a következő levest főztem:
4 db krumplit apró kockára vágva babérlevéllel, sóval és 1 ek. szárított zöldséggel feltettem főzni annyi vízzel ami ellepi, meg még egy kicsi. 1 kisebb fej hagymát apró kockára vágtam, üvegesre pirítottam az olajon, majd megszórtam a kb. 1 ek. liszttel és fehér rántást készítettem, majd felengedtem, és elkevertem egy kis vízzel (bár attól tartok a krumpli is elég lett volna sűrítésnek). Arról nem is beszélve, hogy melléöntöttem a lisztet, vagyis a tűzhelyet megsóztam vele, ami a képen is látszik.....
Amikor a krumpli megpuhult kivettem belőle a babérlevelet, hozzáadtam a fehér rántást, felöntöttem a paradicsomlé felével és botmixerrel adtam neki. Amikor selymesre mixelődött beleöntöttem a többi paradicsomlevet, elláttam az 1 ek. cukorral, visszatettem a tűzre és csak annyira főztem fel, hogy éppen csak rottyanjon egyet, majd késznek nyilvánítottam, megszórtam a bazsalikommal és belekanalaztam a közben sós vízben kifőtt sajtos töltésű tortellinit. Reszelt sajttal tálaltam. A másik felem azt mondta vízízű, szerintem a Mamája édes paradicsomlevesét hiányolta, de mindkét gyerekem szerint nagyon finom, jól kijött a paradicsom íze, és illett hozzá a bazsalikom. Legközelebb húsos tortellinivel is ki fogom próbálni, de akkor szerzek zellert is az tuti.
4 db krumplit apró kockára vágva babérlevéllel, sóval és 1 ek. szárított zöldséggel feltettem főzni annyi vízzel ami ellepi, meg még egy kicsi. 1 kisebb fej hagymát apró kockára vágtam, üvegesre pirítottam az olajon, majd megszórtam a kb. 1 ek. liszttel és fehér rántást készítettem, majd felengedtem, és elkevertem egy kis vízzel (bár attól tartok a krumpli is elég lett volna sűrítésnek). Arról nem is beszélve, hogy melléöntöttem a lisztet, vagyis a tűzhelyet megsóztam vele, ami a képen is látszik.....
Amikor a krumpli megpuhult kivettem belőle a babérlevelet, hozzáadtam a fehér rántást, felöntöttem a paradicsomlé felével és botmixerrel adtam neki. Amikor selymesre mixelődött beleöntöttem a többi paradicsomlevet, elláttam az 1 ek. cukorral, visszatettem a tűzre és csak annyira főztem fel, hogy éppen csak rottyanjon egyet, majd késznek nyilvánítottam, megszórtam a bazsalikommal és belekanalaztam a közben sós vízben kifőtt sajtos töltésű tortellinit. Reszelt sajttal tálaltam. A másik felem azt mondta vízízű, szerintem a Mamája édes paradicsomlevesét hiányolta, de mindkét gyerekem szerint nagyon finom, jól kijött a paradicsom íze, és illett hozzá a bazsalikom. Legközelebb húsos tortellinivel is ki fogom próbálni, de akkor szerzek zellert is az tuti.