2012. október 12.

Citromfüves citromszörp rontva, avagy hány hibát követhetsz el bűntelenül szörpgyártás közben...

citromfűszörp száraz dunsztban
Az eredeti recept:
2 l víz
2 kg cukor
2 csokor citromfű
5 dkg citromsav
2 db citrom
A megtépkedett citromfüvet a karikára vágott citrommal 2 l vízben 24 órát állni hagyni, másnap hozzá kell adni a cukrot és a citromsavat, felforralni, és 10-15 percig zubogtatni, leszűrni, forrón üvegekbe tölteni és száraz dunsztba kihűteni.

Kb. 3 hete követtem el a citromfűszörp projektet.
A kiskertben túlburjánott a citromfű, egész bokor lett belőle, de a teraszon is nagyra nőtt a cserépben nevelt.
Nosza gyártsunk szörpöt tücsökésbogár-nál nagyon jó recept volt. A nyár elején a bodzaszörpöt is megnéztem nála alaposan, na abból semmi nincs már.

Hát jelentem a citromfűszörp nem sikerült.
Már ott elrontottam, hogy ahogy hazajöttünk nyomban a szatyorban maradt, és csak másnap kezdtem el feldolgozni, kissé megszáradt tehát.
Akkor meg nem láttam elég tisztának és megmostam, így utólag már látom, hogy könnyes búcsút intettem az illóolaj nagy részének. Csak azt nem mondtam, hogy pá-pá. Tulajdonképpen nekem még így is nagyon jó illata volt amikor széttépdestem, de egy kis áztatás után nyomban elszállt.
Nem keseredtem el másnap cukrozás, felfőzés, szűrés, következett, és a száraz dunszt, de ízpróbánál alul teljesített. Ekkor már nem bíztam a véletlenre, az erkélyről egy kazallal újból próbálkoztam, nem akartam veszni hagyni a jó cukros szirupot, újból áztatás egy napig, újrafelfőzés, ha jól emlékszem főzés előtt még szét is turmixoltam, hogy csak adja ki azt az ízt, meg illatot ami kell.
Igaz illata, és íze is lett, de még mindig nem az igazi, ha vízzel higítom cukros víz.

Viszont teába isteni és az illóolajillat is megvan, így azt hiszem teába fogom elhasználni.  Majd jövőre újból próbálkozom, mert a citromfüvet alapjában véve jobban szeretem, mint a bodzát.

Barackos gombóc csokiöntettel


Horváth Ilona szerint próbáltam eljárni, a csokiöntetnél és a gombóc házilag begyúrva főtt krumplival, liszttel, tojással, ahogy kell.

Hozzávalók:
1 kg főtt burgonya,
30-40 dkg liszt,
1-2 ek búzadara,
2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír,
1 tojás,


A gombócok bevonására zsiradékban pirított morzsa,
vagy jelen esetben zsiradékban pirított búzadara, felöntve kevés vízzel, ami megszívja egy kicsit magát és sokkal finomabb, mint a zsemlemorzsás változat.

Töltelék:
leforrázott, héjától megfosztott fél sárgabarack
vaníliás cukorral szórva,


A burgonyát Horváth Ilona ellenében sós vízben, hámozva, hasábba vágva főztem meg (nem héjában), s kb 1 dl főzőlével jól összetörtem , majd a többi hozzávalóval összegyúrtam.
Lisztezett deszkán kb 0,5 cm vastagra nyújtottam, és kis négyzeteket szabtam, amelyek közepébe az előzőleg leforrázott, és héjától megfosztott fél barackokat helyeztem, s megszórtam mindegyiket vanillincukorral.
Nyugodtan mehet bele sárgabarack lekvár, vagy szilvalekvár is.
Ha szilvával készül, ott fahéjas cukorral kell szórni, és a héját nem kell lehúzni.

A tésztát állandóan lisztezni kellett, és mivel túl sok gombóc lett kb. 50 db, a felét lisztes tálcára téve lefagyasztottam, és később főztük ki.


Csokiszósz, vagy csokimártás hozzávalói:
1/2 liter tej,
2 tojás sárgája,
5 dkg cukor,
1-2 kávéskanál liszt,
1 csomag vaníliás cukor, vagy 1/4 vaníliarúd,
1 dkg vaj,
2 evőkanál holland /vagy más/ cukrozatlan kakaó, vagy 5 dkg csoki

Elkészítése:
Ugyanúgy kell eljárni, mint a vanília mártás készítésekor. A tojássárgákat 1 dl tejjel, cukorral, kakaóporral, és a liszttel kikeverjük egy kis koktélhabverővel .
A többi tejet (4 dl) a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tojásos tejhez öntjük, és lassú tűzön, folyamatos lapos fakanálos keverés mellett addig főzzük amíg láthatóan sűrűsödni kezd.