2012. november 30.

Karácsonyi sógyurma, meg az az áhított kötött lepke minta próbakötése

Kisütés, szárítás utáni állapot
 Kicsi koromban nagyon szerettem gyurmázni, imádtam, ahogy a meleg kezeim között szétmálik az anyag, s alakul sünné, házzá, almává.
A sógyurma könyvet már a gyerekeimnek vettem, de nem gondoltam, hogy majd évek múlva én fogom kipróbálni. Úgy látszik ez volt a titkos vágyam. Nagyon tetszenek benne a babaformák, az életfa, almafa mintás bekeretezett képek. A könyvben sütött sógyurmák vannak, és inkább a saját sütött színükre építették a könyv témáját.


Festés után, lakkozás előtt


 Recept (1. variáció) ami szerint dolgoztam:
20 dkg finomliszt,
20 dkg finomsó (vákumsó)
125 ml víz
1 evőkanál ricinusolaj (esetleg 2 kanál étolajjal helyettesíthető)

Nekem csak étolajam volt hozzá.
A hozzávalókat jól ki kell gyúrni, én először 1 vőkanál olajjal dolgoztam, később kellett még bele egy pár csepp víz és + 1 ek. olaj is. Addig gyúrtam, míg elvált az  edénytől, elvált a kezemtől. Ha túl ragacsos, egy kis lisztet, ha túl száraz pár csepp vizet, vagy olajat tegyünk hozzá.
A hozzávalók pontos mérése fontos, ebből az adagból lett egy maréknyi a hűtőbe félretéve, zacskóban várva a jószerencsét, és a kreatív időt, ami remélem lesz még egy kicsi.
A képeken látható formák, fém sütikiszúróval készültek,  lletve sk. kézzel legyártva.
A formák gyúrótáblához való levételéhez szükség volt egy jó széles pengéjű késre.
A hóember szemeihez meg 2 db szegfűszegre.
A sütiformák kiszúrásához a masszát
kb 1/2 cm-esre nyújtottam, a nyújtófát, és a gyúrótáblát kézzel beolajoztam, hogy ne ragadjon a tészta.

 A tepsit teflonos sütőpapírral kibéleltem, úgy tettem rá a formákat.

Sütés:
  • 1/2 óra 100 fokon, fakanállal kitámasztott sütőajtó mellett, ez inkább szárítás,
  •  majd még 1/2 óra 100 fokon a formák fordított állapotban,
  • utána visszafordítani a kicsinyeket, és 200 fokon adunk nekik még 1/2 órát
  • a továbbiakat már egy papírral kibélelt tálca tetején száradja ki magából 1 nap alatt,
  • ha szeretnénk a kenyérhez hasonló színt elérni, akkor sütjük még felső rácson grillezve, vagy középső rácson légkeveréssel, amíg a kívánt színt el nem éri.
Festés:
egyszerű temperával fehérrel kevert színekkel, csillámporos szórással a tetején,
és megint 1 napi száradást követően lefújtam lakkal őket. Tartós, de azért törékeny formák lesznek belőlük.
Hátha lesz belőle valam

Kedvenc lepkés és darázsolt mintám.

A jobb oldali kép a legislegkedvencebb mintám próbakötése,
sokat kerestem az interneten, míg végül egy hevenyészett egytizednyi mintaleírás és sok-sok próbakötés és pulcsi  részletek fotóját követve, rátaláltam a  mintára, sajnos még nem vagyok elég gyakorlott, és ahogy Verának is írtam, nem egészen tiszta számomra a négyféle fogyasztási mód, pláne, ha a hátát kötöm, és fordítottan kell fogyasztani, nagy- nagy valószínűséggel fordított csavart szemekkel.

A színe oldalán még csak csak elboldogulok valahogy a fordított sima szemekkel, de egy leírás nagyon megkönnyítené a dolgom.

A darázsolt minta leírása is túl bonyolult volt, magamtól kellett rájönni, hogy mit kell tennem.

Ha haladok vele valamit akkor biztos, hogy körbekötéssel készítem, de csak azért, hogy ne kelljen azokat a fránya fordított szemeket csavarni, és fogyasztani.