2012. október 7.

Elment az örök vadászmezőkre

Elment Mojszika, a hörcsögélet felső határát elérte, hiszen áprilisban volt két éves, nagyon sajnálom.
Szegénynek lett egy kis pukli a lábán amit először még le tudott pungálni az állatorvos, de aztán növögetett és keményedett. A műtétet nem vállalta a fiam. Az egész höri pár dkg volt, szerintem vagy elvérzett, vagy elaludt volna, az esély 50 %.
A végén olyan volt, mintha egy nagy mogyoró lenne a combja tövében, tulajdonképpen le tudta tőle rakni a lábát.
Szegény, mint sok más höri lefogyott, és elgyengült. Szép emlékeink vannak róla, mindig is szeretetteljes, imádnivaló kis édes volt nekünk.
Elhasznált sok-sok WC papír gurigát, teafüves dobozt, és joghurtos fedőt. Rengeteget tekerte a mókuskereket, és vagy háromszor megszökött, de mindig elő tudtam csalogatni szép beszéddel, nyalánksággal.
Álmodj szépeket Mojszika!

Tökfőzelék és hamis csevap

A minap rengeteg tök keletkezett egy varázslatos helyen, és annyira meleg volt, hogy teljesen megkeményedtek a héjak, így egy kissé nehézkes volt hámozni, de jutott belőle a fagyasztóba is.
Tökfőzeléket és darálthúsból hamis csevapot készítettem, ami csak úgy néz ki, de mégsem az.




Hozzávalók a tökfőzelékhez:
1 jó nagy tök gyalulva,
2 evőkanál olaj,
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor kapor,
1 doboz tejföl
1 evőkanál liszt,
1/2-1 evőkanál cukor
1/2-1 evőkanál ecet,
kevés tej (nem muszáj)


Az apróra vágott vöröshagymát az olajon fehéredésig pirítjuk, majd feltesszük a tököt, az apróra vágott kapor felét, megsózzuk és összeesésig, amíg levet ereszt pároljuk ha lehet fedő alatt.
Amikor a tök összeesett behabarjuk a liszttel, cukorral kikevert tejföllel, beleszórjuk a maradék kaprot, kb fél evőkanál ecetet és rottyantunk egyet rajta, megkóstóljuk, ha kell még utánafűszerezünk, és kész. Lehet pirospaprikát is tenni bele, ez most azonban a fehér tök ideje volt.

Hozzávaló hamis csevaphoz:
70-80 dkg darált sertéshús (comb, vagy lapocka),
1 tojás,
2 gerezd zúzott fokhagyma
só,
majoranna,
bors,
tej zsömle áztatáshoz,
1 db zsömle

Amint látszik ez nem csevap, hanem paprika nélküli fasírt, csak a formázása hasonlít a csevaphoz, jól kikeverjük a húst a hozzávalókkal és enyhéz vizezett kézzel megformázzuk.
Én a zsemlét beletettem szétépkedve a turmixgépbe és felöntöttem kb 1-2 dl tejjel, amikor megszívta magát jól összeturmixoltam, és a tökfőzelék felett egy jó nagy szűrőbe öntöttem, kirázogattam belőle a tej nagyobb részét ízesítve ezzel is a főzeléket, majd a masszát hozzákevertem a húshoz.
A nudlira formázott husikat lassú tűzön néha megforgatva aranybarnára sütöttem.

Mivel Anyósom is evett belőle garantáltan finom.