Nem is tudom melyik ősöm emlegette nincs lehetetlenség, csak tehetetlenség...... :)
HÚSGOMBÓC HOZZÁVALÓI :
50 dkg darált pulykahús,
1 egész tojás,
2 ek zsemlemorzsa,
só, színes-bors, fokhagyma, szárított tárkony.
LEVES HOZZÁVALÓI:
30 dkg mirelit zöldbab (zöldhüvelyű),
zöldpetrezselyem,
1 fehérrépa, nagy-lukú reszelőn reszelve,
2 ek olaj
2 ek liszt,
1 nagy fej hagyma (nekem most 8 cm-es sonkahagymám volt),
3-4 fokhagyma,
1-2 ek sótlan szárított zöldség,
só ízlés szerint,
színes bors,
majoránna,
tárkony,
3 dl tej,
víz
HABARÁSNAK:
2 dl tejföl,
1 ek. cukor,
1 ek. 10 %-os ecet (ha van akkor tárkonyos az csak 5 %, ha nincs akkor sima)
Húsgombóc elkészítése:
Egyszerre nagyobb adag sikeredik az 50 dkg húsból, a felét lisztezett tálcán meg kell forgatni, lefagyasztani, majd zacskózni és fagyasztóban őrizni, amíg valami csoda folytán, - ha máskor nem akkor a fagyasztó leeresztése során, - rálelünk, s felhasználjuk egy másik tejfölös levesbe.
Az 50 dkg pulyka darált húshoz hozzákevertem 1 egész tojást, 2 ek. zsemlemorzsát, sóztam, tekertem bele rendesen a színes borsból, legalább 1 tk. szárított tárkonyt, és a reszelt (vagy átnyomott) fokhagyma felét kevertem bele. Villával jól átforgattam, és kis gombócokat formáltam belőle fatálcára. Mint az előbb mondtam a felét fagyasztottam.
Majd nekikezdtem a levesnek, az olajon kifehérítettem a kockára vágott hagymát, megszórtam 2 ek. liszttel, közben kavarva beleszórtam a reszelt fehérrépát, a zúzott (vagy átnyomott) fokhagyma egy részét (a másik fele a húsba ment), tekertem rá színes borsot, majd öntöttem rá 1 pohár vizet lassan kavargatva, hogy a liszt ne csomósodjon, majd megint egy pohárral, beletettem a zöldbabot, a sótlan szárított zöldséget, a tárkonyt és a tejet, majd felfőztem, amikor felrottyant beletettem a húsgombócokat és addig főztem, amíg érzésem szerint megpuhult, majd behabartam a habverővel egyneműsített cukros, ecetes tejföllel.
Bár óvatosan jártam el, előbb belemertem a forró levesből kikevertem, majd még egy merőkanállal, megint kikevertem, és a langyos keveréket öntöttem a levesbe, mégsem sikerült teljes mértékben. Az ecetes habarás ugrasztotta a tejet, kicsi, de annál szemetebb és bosszantóbb zsugormányok lettek belőle az átlátszó vízben úszva, és mivel ez az esztétikai értékét a kajaskálán levitte mínuszba, ezért a végén azt az eljárást választottam, hogy a sűrűjét kiszedtem, és kb fél liternyi összeugrasztott levet átturmixoltam, majd újból egymásra találtak egy másik lábosban. A tetejére frissen kaszabolt zöld petrezselymet szórtam.
Olyan finom lett, hogy estére alig maradt.
VIRSLIS VIRÁG :
Illéskrisz virslis virága megihletett, példát, és mintát vettem tőle, és egy kicsit nagyobb adaggal nekiestem, és 12 db sütit gyártottam.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, (legalább a fele Bl.80-as),
2,5 dkg élesztő, (vagy 1 csomag 7 gr-os száraz),
1 ek. cukor,

3 dl tej,
5 dkg vaj,
1 tojás,
20 dkg előészta, vagy más néven kovász,
annyi 10 cm-es virsli, amennyi sütit gyártunk, nekem 6 db óriásvirsli kellett, melyeket megfeleztem,
1 tojás + 2 ek. tej a tészta kenéséhez,
szórás lehet szezámmag, mák, vagy bármi finomság
ELŐTÉSZTA, VAGY KOVÁSZ, készítése sütés előtt 1-2 nappal
140 ml víz
15 dkg. BL 55 liszt
1 evőkanál olaj
½ kávéskanál só
2 dkg élesztő
A sütési idő 15 + 10 perc 160°-on légkeveréssel (mindkét tepsi benn a sütőben), majd az első 15 perc után tepsiforgatás és csere, alsót fölülre, fölsőt alulra, és még 10 percet ráadunk a légkeveréssel.
Illéskrisz sütési időt nem adott meg, csak annyit írt 180-200 fokon pirosra sütjük, de erre már csak akkor jöttem rá, amikor ma este végre megtaláltam a csoda virslis virágát, ugyanis reggel csakis ezért nyitottam ki a gépem, mert az este begyúrt és megformázott virágok sütése elmaradt, belealudtam a kelési időbe, ezért a sütés reggelre maradt.
De blogolás közben eltévedtem Lustanyu blogjára, ahol halálra röhögtem magam, majd Autumnál Fernel közölte, hogy Márta nénit bár tavaly elveszítettük, azért ne szomorkodjunk, újjászületett a Martaneniazeris blogban, és ennek úgy megörültem, hogy elkezdtem kommentelni és közben eltelt a fentebb leírt 25 perc.
Az eredmény magáért beszél, Krisz Istennő vagy !