2011. július 30.

Citromos túrótorta

Még soha nem sütöttem túrótortát, Bernice Hurst: Édességek minden alkalomra című könyve adta az ihletet, onnan is a narancsos túrótorta. Eljött a szabadság ideje, és mivel két hete gyúrok a túrótortát elkészíteni, ezért selejteztem a hűtőben. .... Szomorú vagyok, megint rám romlott a túró egész dobozzal. Ezért a maradék, de még nem lejárt szavatosságú 1 db 20 dkg-os túróval zsonglőrködtem, és persze én jól átvariáltam, a receptet. Aztán meg kíváncsian vártam a végeredményt. A recept túrót és + túrókrémet írt. Nem volt otthon túrókrémem, ezért sárgabarack lekvárral pótoltam és eggyel több tojással, amíg nem hűlt ki, egész jó illat terjengett a konyhában. Majd hűsölt egy kicsit az erkélyen, de nem bírtuk ki, langyosan meg lett kóstolva, egy kis baracklekvárral.

HOZZÁVALÓK:

A tortaforma kikenéséhez:
1 dkg margarin
5 dkg zsemlemorzsa (másfél evőkanál), meg valami fantáziadús hozzávaló

A túrótöltelékhez:
20 dkg tehéntúró,
1 pohár tejföl, (150 ml),
2 ek. facsart citromlé,
a citrom reszelt héja,
2 ek. sárgabaracklekvár,
2 ek. étkezési keményítő,
1 ek. liszt,
3 közepes tojás (talán M-es volt),
7 dkg cukor (3 ek., ez lehet, hogy már 9 dkg ??)
1 zacskó vaníliás cukor,
1 marék mazsola,
1 evőkanálnyi vaj

Sütési hőmérséklet 170-180°
Idő: 40-45 perc, ha halovány lehet rátenni az utolsó 5 percben egy kis barnító légkeverést, és a végén a sütőben kell kihűlnie fakanállal kitámasztott sütőajtó mögött. Legalábbis ezt írta a recept, ezért az ólálkodó kíváncsiskodóknak jól elmagyaráztam, még véletlenül se vegyék ki melegen és essenek neki.
Valószínűleg a kellemes langyhő kell még neki a végeredményhez.
Így készül:
A tortaformát kikenjük a vajjal, majd körbeforgatjuk a zsemlemorzsával, ezt követően, alszik egy kicsit a hűtőben. Nekem volt otthon raktáron 3-4 édestölcsér ostya, amit a papírzacskójában jól összetörtem és a zsemlemorzsával együtt a tortaformába forgattam, a nagyobb darabokat meg beledobáltam a túrótöltelékbe.
A tojásokat szétválasztjuk és a három sárgáját, a túrót és a vajat villával összetörjük, hogy egynemű legyen, persze nem lesz teljesen sima, hiszen a túró, az túró. Majd hozzáadjuk és jól kikeverjük a tejföllel, citromlével, citromhéjjal, cukrokkal, és a lekvárral, a végén kézi
habverővel hozzákeverjük a két evőkanál étkezési keményítőt, és az egy evőkanál lisztet, csomómentesre keverjük, majd hozzáforgatjuk a jó keményre felvert tojásfehérjéket. Tortaformába be, irány a sütő, és la, eddig egész gyorsan ment. Ha kihűlt tessék élvezni a végeredményt.
szerintem finom lett
Így hűlt az erkélyen
Ez a sündisznófejű béka a kedvenc erkélyen lézengő kaktuszom