2011. november 10.

Kelbimbófőzelék és tejes kifli, sós, töltött sajtos-húsos, és birsalmasajtos változatban



Kelbimbó főzelék-nyami

Hozzávalók:
1-1,5 kg kelbimbó,
3-4 szem krumpli,
1 vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 ek. szárított zöldség, (só nélküli)
1 tk. majoranna,
1 csipet köménymag,
pirospaprika,
só ízlés szerint,
2 dl tej és 1,5 ek. étkezési keményítő a habaráshoz




Feltétnek legjobb a vagdalt, az most nem volt, er-go virslivel tálaltam.

Elkészítés:
Megpucoltam a kelbimbót, ami abból állt, hogy levágtam a torzsácskák végét, majd a legfölső két fellevelet leszedtem róla, félbe- negyedbe vágtam, hozzáadtam a megpucolt és kockára vágott krumplit, majd előhőkezeltem, azaz az esetleges keserű ízét elűzendően egy nagy tálban egy egész teáskanna felforralt vízzel leöntöm, majd letakarom pár percig.

Egy nagyobb lábosba az olajon megfonnyasztom a kockára vágott hagymát , majd összekeverem a forróvíztől megfosztott, leszűrt kelbimbós krumplival, keverés közben, hozzáadom az apróra vágott, vagy fokhagymanyomón paszírozott fokhagymát, szárított zöldséget, majorannát, pirospaprikát, sózom, köménymagozom, és felöntöm annyi vízzel hogy épphogy ellepje.

Az egészet fedő alatt puhára főzöm és ha a kelbimbócskák torzsái is megpuhultak az egészet behabarom a keményítős tejjel. Koktélhabverővel csomómentesre keverem a hideg tejben az étkezési keményítőt, és óvatosan beleforgatom a főzelékbe, utána már csak 1 perc kell, hogy besűrűsödjön és lehúzom a tűzről.
A pucolási része macerás, de a főzési része gyors.
Családom kelbimbóutálattal lézengő tagja azt állította, hogy biztos, hogy kelbimbóból főztem-e, mert ez most nagyon finom lett!!! Ez már elismerés.



 Sós-tejes kifli, simán sósan, sósan sajtos-sonkás-hagymás töltelékkel, hókristállyal a tetején és birsalmasajttal a belsejében


Először Beastie-Bistro-nál találkoztam vele, és megint irigykedtem egy kicsit, hogy férfi létére ilyet tud gyártani a családjának, aztán utánajártam egy kicsit, Illéskrisznél láttam a formázási technika csúcsát, és Limaránál is megtaláltam a tejfölös és krumlipelyhes tésztaváltozatot, utána már annyi félét nézegettem, hogy az 55 dkg liszt leírásút már nem tudom hol találtam, mindenesetre nekem a receptem így sikeredett, azóta már kétszer is megsütöttem, a fotók a második és már töltött változatokról regélnek. Jelentem ez a legutóbbi változat kevés lett, mert a próba kedvéért különböző módokon töltöttem. Van akinek a birsalmasajtos változat tetszett a legjobban. Nagyon köszönöm mindenkinek az élményt.

Hozzávalók:
55 dkg liszt (1/3 Bl 80-as, 2/3 sima),
3 dl tej,
5 dkg vaj,
1 ek cukor,
1 egész tojás,
1 kiskanál só a tésztába és durva só szórásnak a tetejére,
2,5 dkg élesztő
 
A liszt közepébe mert langyos és egy evőkanál cukorral ellátott tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd ha már kellően fut (felhabosodik) belekeverjük a tojást, langyos vajat, és a többi tésztába valót. Legalább addig gyúrjuk, amíg a tészta elválik a táltól és tépéskor szálkásodik. Ekkor megpuszilgatjuk alul fölül egy kis liszttel, (megágyazunk neki), majd eltesszük a kiskorút aludni úgy egy órányit.
Ezt követően átgyúrjuk, kinyomkodjuk belőle a kis levegőbubikat, majd három részre osztjuk. (Ez persze ízlés kérdése mindig). Minden 1/3 darabot kör alakúra kinyújtunk, legalább egy 30 cm átmérőre, majd éles szerszámmal 6 felé osztjuk. A kis hatod háromszögeket a széles részétől indítva kiflivé sodorjuk, majd hol görbítve, hol egyenesen egy jó minőségű (teflonos) sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, közöttük természetesen helyet hagyva. Lekenjük tejjel, és újból kelesztés következik, 20-30 perc, majd a sütés. Nekem e második töltött változat éjjel 1 órára lett megformázva, és lekenve tejjel, már nem sütöttem ki, csak hajnali hat után, egész jól elvolt a konyhában éjjel, csak hajnalban újból lekentem mielőtt a sütőbe tettem.

TETEJÉRE: minden kiflit le kell kenni tejjel, lehet kétszer is, nem baj ha melléfolyik, majd a sósak tetejét ellátjuk nagyszemű sóval, köménymaggal, az édesekét meg nagyszemű cukorral.

SÜTÉS: a blogírók különböző fokokról és időkről beszéltek Bastie-bistro 180 fokon sütötte 20 percig a gázos sütőjéban, de mivel Illéskrisz azt mondta ő mindent légkever, ezért én inkább 160 fokon légkeveréssel sütöttem (két tepsivel a sütőben) 20-25 percig. A kiflin látszik mennyi kell neki, félidőben tepsit cseréltem és 180 fokkal megfordítottam, (mármint a tepsit, nem a kifliket) így egyenletes színe lett.
 
Sajtos-hagymás-sonkás:
Az én utolsó művem során 5 kiflit reszelt sajttal, apróra vágott zöldhagymával, és csíkokra vágott pulykasonkával töltöttem. Konkrétan egy csipet nagy lukú reszelőn aprított sajt, kb. 6 újhagymakarika és 1 x 7 cm-es sonkacsíkból 2-3 db fért bele egy kiflibe. A kis háromszögeket külön-külön is formáztam, mert közben a tészta visszaugrik (összemegy), tehát itt, is ott is húztam, nyúztam, a végén elég jól belejöttem.
Sima sajtos: csak nagy lukú reszelőn agyabugyált sajt ment bele.
Birsalmasajtos verziónál 2-3 mm-re vágott ujjnyi széles és 6-7 cm hosszú birsalmasajtdarabot vagy kettőt tettem egy kiflibe.


 BIRSALMASAJT:

Nagyon sokan leírták a birsalmasajt készítését, én most Illéskrisznél, láttam először, majd utánanéztem, volt Chiliesvanilia-nal s rengeteg helyen, ki kuktában készíti, ki lábasban, kevés vagy sok vízzel, van aki egészben, van aki hámozva (az nehéz mulatság), és van aki apróra vágva, majd főző vízzel, vagy anélkül pürésítve, cukrot hozzáadva. Ízesítésül van aki tesz bele citromot, esetleg gyömbért.
Elkészítettem én is

HOZZÁVALÓK
(szerintem..)

- 6 db egészséges birsalma (csumázva), apróra vágva,
- 1 citrom reszelt héja, leve (nekem nem volt otthon, így naranccsal helyettesítettem, és tettem bele egy csipet cirtromsavat is a biztonság kedvéért),
- ugyanannyi cukor, mint birsalma (kb 80 dkg),
- 2 zacskó vaniliáscukor (esetleg igazi vaniliarúdból kinyelt fekete magocskák),
- türelem...
ELKÉSZÍTÉS:
Az apróra vágott birsalmát feltettem főzni annyi vízzel, hogy éppen ellepi, majd amikor a birsalma megpuhult annyira, hogy villával szét lehetett nyomni, s a vizéből is elfőtt egy kicsit (kb. 20 perc) , belereszeltem a narancs héját, és hozzáöntöttem a kifacsart levét, majd botmixer segítségét vettem igénybe, és a főzővíz leöntése nélkül egyneműsítettem az egészet, majd visszatettem a tűzhelyre, és kislángon felrotyogtattam, hozzáadtam a megfelelő mennyiségű cukrot, vanillincukrot, és mivel nem találtam citromot azért egy csipet citromsavval elláttam. Majd addig rotyogtattam amíg szerintem jónak minősült, vagyis tányérra csepegtetve dermedni látszott.
Nem vagyok egy gyakorlott mester, biztos, hogy lehetett volna tovább főzni, de így is isteni, legközelebb kipróbálom gyömbérrel, és igazi citrommal is. Virágos szilikon muffin formákba,  őzgerincformába, és egy fóliázott sima tepsibe elosztottam, majd eltettem aludni a szekrény tetejére konyharuhával letakarva.
Egy nap száradás után kiborítottam a formából a sajtocskákat zsírpapíros tepsibe, közben megvámoltuk egy kicsit, majd újabb takarás és száradás következett, még mindig szárad, egyszer már megfordítottam őket, és az előbb elregélt kifli töltelékeként is használtam.