2013. december 30.

Tejes zöldborsófőzelék


Hozzávalók:

1 kg zsenge, vagy velőborsó (mirelit),
3-4 gerezd fokhagyma,
só,
1 tk. cukor
2 ek. étkezési keményítő,
2-3 dl tej,
1 csokor zöldpetrezselyem (szára, levele),
1 ek. szárított snidlinges saláta fűszerkeverék (só és ízfokozó nélküli, elhagyható),
2 ek. olívaolaj,
türelem


Elkészítés:

A két evőkanál olajon párolni kezdjük a borsót, a zúzott fokhagymával, a friss apróra vágott petrezselyem felével, mehet bele a nagyon apróra vágott szára rész is, finom karakteres ízt ad neki, szórunk még hozzá 1 ek. szárított snidlinges fűszerkeveréket, tavasszal mehet bele apróra vágott zsenge zöldhagyma is, de így fokhagymásan is nagyon finom.
A petrezselyem levelének másik részét félretesszük
Amikor a borsó láthatóan kiengedett, hozzáadunk egy kis vizet, (1 dl), s tovább pároljuk, míg megpuhul, ez fagyasztott borsó esetén elég gyorsan megy, majd behabarjuk a koktélhabverővel tejben csomómentesre kikavart étkezési keményítős, cukros tejjel. A habarást lassan csurgatva, s folyton kevergetve eresztjük a főzelékbe, fakanállal keverés esetén érződik, amikor sűrűsödni kezd, ekkor kész is van, a keményítős habarás gyors művelet, 1-2 percnél ne tartson tovább.
A párolásnál figyelni kell, mert könnyen szétesnek a borsószemek. Ez a fehér tejes változat az én kedvencem.

virsli, rántott hús, fasírozott is illik hozzá
finom télen is, de legfinomabb nyáron a friss zöldborsóból



Sütőtök krémleves karácsonyra

Hozzávalók:
2 ek olívaolaj,
1 közepes sütőtök (1-1,5 kg)
1 fej nagyobb vöröshagyma,
2 db édes piros alma,
2 dl tejszín,
2 evőkanál étkezési keményítő, vagy kukoricaliszt
só,
2 db marhahúsleves, vagy erőleves kocka,
almáspite fűszerkeverék, vagy őrölt szegfűszeg,
pürésítés után egy fél zacskó csíkokra vágott aszalt sárgabarack kerül bele.

Feltétnek:
pirított szalonnakocka,
almachips,
friss tejszín (vagy hígabb tejföl),
Ha valaki igényli tekerhet  a tetejére egy kis chilit, ami kiemeli az ízeket, de ez nem szükséges.

 Pirítoskenyérrel tálaljuk.

A sütőtököt hámozás, és belezés után kockára vágjuk, a hámozott almákkal együtt.
Olajon lepirítjuk a csíkozott hagymát, rádobjuk az almát és a sütőtököt, átforgatjuk, kb 1 dl vizet, s egy kicsit együtt pároljuk,  majd hozzáadunk 1,5 liter felforralt vizet (gyorsforralóval előforralva), a marhahúsleves kockát, a sót és a fűszereket.
Addig főzzük, míg a sütőtök megpuhul, ez párolás után gyorsan fog menni ekkor az egész hóbeleblancot botmixerrel óvatosan pépesítjük, ne maradjon benne egész tök, vagy almakocka, legyen egynemű, majd visszatesszük rotyogni a csíkokra szelt sárgabarackkal.
Ezután koktélhabverővel kikeverünk 1,5 dl tejszínt 2 evőkanál étkezési keményítővel, és a levest besűrítjük vele (ha valaki nem szereti a keményítős sűrítést, tehet a sütőtök és alma mellé két kockára vágott krumplit és ezzel is sűrítheti).
Előre lepirított szalonnakockát, és almachipset teszünk minden tányér levesbe, és tejszínkarikákat eresztünk bele óvatosan kanállal, majd kanállal, vagy villával kifele húzva csillagokat képezünk a tetejére.

A turmixolásnál legyünk óvatosak, botmixerrel az egyszerűbb.

Ha van otthon sonkalé, abban főzve finomabb ízeket lehet elérni.

Nagyon finom, ízletes, és tápláló téli leves.