Hozzávalók:
1 kg zsenge, vagy velőborsó (mirelit),
3-4 gerezd fokhagyma,
só,
1 tk. cukor
2 ek. étkezési keményítő,
2-3 dl tej,
1 csokor zöldpetrezselyem (szára, levele),
1 ek. szárított snidlinges saláta fűszerkeverék (só és ízfokozó nélküli, elhagyható),
2 ek. olívaolaj,
türelem
Elkészítés:
A két evőkanál olajon párolni kezdjük a borsót, a zúzott fokhagymával, a friss apróra vágott petrezselyem felével, mehet bele a nagyon apróra vágott szára rész is, finom karakteres ízt ad neki, szórunk még hozzá 1 ek. szárított snidlinges fűszerkeveréket, tavasszal mehet bele apróra vágott zsenge zöldhagyma is, de így fokhagymásan is nagyon finom.
A petrezselyem levelének másik részét félretesszük
Amikor a borsó láthatóan kiengedett, hozzáadunk egy kis vizet, (1 dl), s tovább pároljuk, míg megpuhul, ez fagyasztott borsó esetén elég gyorsan megy, majd behabarjuk a koktélhabverővel tejben csomómentesre kikavart étkezési keményítős, cukros tejjel. A habarást lassan csurgatva, s folyton kevergetve eresztjük a főzelékbe, fakanállal keverés esetén érződik, amikor sűrűsödni kezd, ekkor kész is van, a keményítős habarás gyors művelet, 1-2 percnél ne tartson tovább.
A párolásnál figyelni kell, mert könnyen szétesnek a borsószemek. Ez a fehér tejes változat az én kedvencem.
virsli, rántott hús, fasírozott is illik hozzá
finom télen is, de legfinomabb nyáron a friss zöldborsóból