2011. március 1.

HIDEG TEJBEGRIZ

Hozzávalók:
1 bögre gríz
6 bögre tej
egy csipet só
1 cs. vaniliáspuding
2-3 ek. cukor
idénygyümölcs
szórásra cukrozott kakaó, fahéj


Elkészítés:
A grízt hatszoros mennyiségű tejjel megfőzöm. Egy bögre grízzel, a csipet sóval,  és két bögre hideg tejjel indítok. Folyamatos kevergetés mellett kell főzni, minden egyes felrotyogás után beleönteni a további bögre tejeket, s az utolsó bögre tejet egy egész vaniliáspudinggal, és 2-3 evőkanál cukorral kikeverve öntöm bele. Miután végig kavartam, lapos végű falapáttal, nem csomósodott, és nem lett se sűrű, se híg. (De lehet, hogy 6-szoros helyett 7-szeres tejmennyiséget is felvesz). Elkészítése nagyon gyors a gríz hamar felszívja a folyadékot.
Majd kis tálkákba sorjázom déli gyümölcskarikákkal. Egy sor vaníliás gríz, egy sor banán, egy sor vaníliás gríz, egy sor narancs, de mehet bele aszalt áfonya, aranymazsola, még ami jó található a kamrában, akár dió, mogyoró, megtörve, vagy ledarálva. Vagy piros gyümölcs idején málna, s eper, stb. A tetejére mindig gríz kerül. A kész grízt a gyümölcsökkel vagy elosztom annyi műanyag tányérba ahány jelentkezőt várok rá, vagy az egészet egy formaedényben készítem el. Mindenesetre mehet rá a cukros kakaó és a fahéj, majd vagy melegen, vagy langyosan, vagy uzsonnára elfogyasztja a jónép. A legjobb mikor másnapra elkészíted behűtöd, és egy jó kis kiránduláson csillogó napsütésben, ami már igazán ránk fér valahol a hegyekben elfogyasztod........


Itt a gyorsaság annyi, hogy akár előtte este is elkészítheted, és másnap otthon megspékelheted még tejszínhabbal is.
Whaoooo..... meg nyami-nyami.....

Nincsenek megjegyzések: