2011. március 30.

Szerelemvirsli, és lustaasszony ebédje

SZERELEMVIRSLI
Illéskrisznél láttam, ezért úgy gondoltam kipróbálom, jó ötlet volt.
Az igazi egy kicsit jobban nézett ki, mint így a fotó alapján megállapítható. Én meg napokon keresztül gondolkodtam megvegyem-e a szív alakú tojássütő formát aranyárért a xxxxxx-ben.....
Csak egy kis pirítós, vegyes csíra, paradicsom kellett hozzá, és a gyerekeim megkérdezték, mi jót követtek el, hogy ilyet kaptak reggelire ....... :)

Recept nincs, virslit kell bevágni, kifordítani, majd fogpiszkálóval megtűzni, ha véletlenül a felső része is szétszakadna, oda se neki, elfér a fogpiszkáló, és ha kész ki lehet venni. Gyengébbek kedvéért egy kevés olajon lett megsütve.......  Szóval abból a bizonyos szakácssapkából megállapított nehézségi fokozatra én azt mondanám, hogy mínusz három sapkából megoldható csukott szemmel sötétben...... Az ötletet nagyon tudom azonban díjazni.
Persze Illéskrisznél nem volt ennyire egyszerű a menü, ott pirított krumplival meg volt koronázva! No meg a látványt nézve a sárgája nem sült át annyira, mint nekem, -pedig nagyon szeretek tunkolni,- hiába ezt még gyakorolni kell.....
PRAKTIKA:
Azt is hozzá lehet tenni, hogy az erős sütést mellőzzük, lévén akkor gyors feketedés az eredmény, mert a tojás nem tud annyira szétterülni, mintha magában sütött tükörtojás lenne, így egy kicsit vastagabb, tehát lassabban sül. Mindenesetre így ínycsiklandozó.

"LUSTAASSZONY" ebédje, avagy a magyaros makaróni szósz makaróni nélkül


Tulajdonképpen a lustaasszony ebédje, az nem is az övé, hanem másé, mert a lusta asszony az dolgozik és nem főz....., rendeset enni sem szokott csak este ha hazatér....
A férjem Anyukája szokta mondani a zacskóslevesre "ma csak lustaasszony levest főztem".
Hát.... reggel mondta valaki úgy fél 6 tájékán, miteszünkma? Körülnéztem, és tényleg semmi nem volt, nem mintha nem tudtam volna róla.
Találtam a hűtőszekrényben, másfél napja fagyasztóból kieresztett pulyka darált húst, asztalon felejtett üveges paradicsomszószt, és fél kg-os konzerv kukoricát. A húsvágó deszkán ott árválkodott három fej csoportos hagyma, meg három fej fokhagyma (ezen utóbbiból csak egy gyeszorkára volt szükség). Valahol a pirító mellett pedig a férjem által beszerzett göngyölt durumtészta.
Valaki azt ígérte nekem elkészíti a darált húst makaróninak, hát kivettem a fagyasztóból, de az ígéret ígéret maradt, még várok pár évet hátha nemcsak ígérgetések lesznek........


Hozzávalók:
1/2 kg darált hús (lustaasszony kajához legjobb, ha pulykából),
egy nagy fej hagyma (vagy három kicsi),
3-4 gerezd fokhagyma,
olíva olaj,
egy nagyobb paradicsom kockára vágva,
1 db paprika csíkozva,
1 tk. pirospaprika,
3 dl-es üveges paradicsompüré (vagy fél liter paradicsomlé, variáció az lehetséges),
1 doboz 5 dl-es kukoricakonzerv (vagy más, mondjuk kingsley bab, akkor lehet Piedonéra hajazni :) )))
só,
színes bors,
tárkony,
provence-i fűszerkeverék,
1 púpos evőkanál étkezési keményítő,
hozzá kb. 1-2 dl víz

Felébred az emberfia-lánya úgy fél hat táján, készülődik a munkába, aztán valaki megszólal MITESZÜNKMA? Ilyenkor nekiveselkedünk, tulajdonképpen minden kézre esik, három lépés előre, kettő hátra, még spájzba se kell rohanni. Kb.40 perc alatt meg is van, és nem mondhatom, hogy estére se híre, se hamva.
Szóval olajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd ráöntjük a darált húst, lapátfakanállal próbáljuk szálaira szedni, majd forgatni, megint szálaira szedni, majd pirítani, és mogyorónyi darabokra aprítani, amikor már elkezdene pirulni hozzáadjuk a meghámozott, apró kockára vágott paradicsomot, a csíkozott paprikát, zúzott fokhagymát, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük a paradicsompürével (vagy lével). Rotyogtatjuk, majd elgondolkozunk rajta mit szólna Gianni, bizonyára mehetnék mosogatni aznap ezzel az elfuserált olaszosnak indított, majd magyarosított valamivel. Szóval a lecsóra hajazó húsmasszát rotyogtatjuk, majd ha már majdnem kész, beleöntjük a nagy dobozos kukorica ccka. 2/3-át, (a másik 1/3 az egyik sáska részére félretéve, csak úgy magában is szereti, a la nature), majd elmosolyodunk és elkezdjük keresni a majoránnát, amit nem találunk. Helyette megszórjuk egy kis tárkonnyal, rátekerünk egy kis Provence-i fűszerkeveréket, és az elmaradhatatlan színes borsot, sózzuk.  Ezek után észrevesszük, hogy nem elég szószos, egy kissé kiszáradt. Gyorsan öntünk hozzá egy kis vizet, majd a jó púpozott evőkanál étkezési keményítőt, minihabverővel (tudjátok, amivel a koktélokat kell keverni) kb 1 dl vízzel kikavarjuk csomómentesre és a rotyogó masszánkra öntjük. Innen már csak 1,5-2 perc, állandó keverés mellett, ha besűrűsödik a szaft akkor a jó, tovább ne, mert szétesik a keményítő.

Az egészet valamely tésztával tálaljunk, reája mehet a reszelt sajt.
Estére majdnem elfogyott (már csak egy adag virít a hűtőben). Szerintetek? Gáz?



3 megjegyzés:

Kati írta...

Nem gáz, sőt, nagyon finom lehetett, és ezt a virslis tükörtojást én is ki kell próbáljam.

Andicsek írta...

szerintem kicsit sem gáz. én sem csinálom másképp. bár a szerelemvirslit még nem próbáltamm de igen teccetős!:))

Titi írta...

Ez a szerelemvirsli nagyon szuper :D