2012. április 2.

SORSOLÁS, Köménymagos leves, puszedli



Egy kissé túlpörgettem magam, és elfáradtam, ezért kb. két hete nem nagyon jelentkeztem, csak néha-néha másnál írtam egy-egy megjegyzést. De csak-csak ki kell pördülni ebből a tavaszi fáradságból, ha másért nem is, legalább egy sorsolás erejéig!

Már nagyon régen megszámoltalak benneteket éppen 12-en írtatok megjegyzést, a blogban való kitevéstől eltekintettem, és úgy veszem, hogy nem elég konkrét magyarázatot adtam arra, hogy mit is várok el tőletek.
A sorsolásba Emesét is bevettem attól függetlenül, hogy rögtön bezárta a blogját, ahogy megnyitotta, mert elillant a kedve tőle.
A 12 bűvös szám, pontosan két dobókockának megfelelő. Besorszámoztam a résztvevőket, a szeretett "Kinevet a végén"-ből vettem két dobókockát és kidobtam Katit!


Íme a mezőny:
  1. Emese írta...
  2.  Izlandilinda írta...
  3.  Kati írta...
  4.  Trollanyu írta...
  5.  Andicsek írta...
  6.  Angi Angéla írta...
  7.  Lencsilány írta...
  8.  Mézeskalács írta...
  9.  Fernel írta...
  10.  Tideke írta...
  11.  Inga írta... 
  12. Isabel írta...

És a befutó 3-as szám! Kati a Makacskakonyhája blogból! Kérek szépen egy e-mail címet, hogy megbeszélhessük hogyan jut el hozzád a meglepetés.











A megoldásokat egy kivétellel szépen kitaláltátok, íme a két finomsághoz a recept:

KÖMÉNYMAGOS rántott LEVES, ültetett tojással :
 Hozzávalók:
  • olaj,
  • 2-3 ek liszt,
  • 1 tk. köménymag, 
  • 1 tk. pirospaprika,
  • só,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • személyenként 1-2 tojás, (max. 8)
  • víz
  • 3 literes lábas

ELKÉSZÍTÉS:
Az 1 teáskanál köménymagot kb. 1 ek forró olajon pattogásig hevítjük, ugráljon, mint a pattogatott kukorica, de ne égjen, majd kb. két pohár vízzel felfőzzük, és 5-10 percig jól kifőzzük a köménymag aromáját.
Majd elkezdjük a levest, világos rántást készítünk, a tűzről lehúzva beletesszük a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és a sót, elkavarjuk és feleresszük a köménymagos vízzel, és még teszünk hozzá, kb. 1,5 - 2 liternyi legyen a végeredmény. A rántásos levest felforraljuk, és amikor bugyog óvatosan beleütünk 6-8 tojást, ekkor már nem kavarjuk, mert akkor tojásleves lesz belőle, szétszálkásított, tojásfelhőkkel. De így egyben maradnak a tojások, és kb. 4-5 perc forralás  után kész a leves. Illik rá az aprított petrezselyem, de nélküle is igazi gyomornyugtató, betegnek való gyógyleves. Nagyon szeretem, főleg, ha Anyukám főzi.

PUSZEDLI:
A sütit nem sikerült senkinek kitalálni, pedig szerepel a kezdő szakácsok, szakácsnék bibliájában a méltán hírös "Horváth Ilona" szakácskönyvben. Elkészítése kicsit hasonlít a macaronhoz, csak nincs összeragasztva finom csokikrémmel, és liszttel készül, nem darált mandulával, és sokkal macerásabb. Nem non-plus ultra, ott külön van a sütin a felvert tojásfehérje, ezt inkább egyneműsítve kell készíteni.
Mivel robotgép nélkül igen munkás sütemény, és az éjszakáztatás miatt időigényes is, így nehezen áll neki az ember, igazi falusi feling. Vagyis kell hozzá egy jó nagy muszklival rendelkező férj, aki imád sütit kavarni.
A drága Keresztanyám mindig azt mondta, bekevertem a tojást a cukorral, majd leültettem Keresztapádat a Dallas elé és vagy egy óráig kevertettem vele.
Hát a könyvben "Estike" a művészneve, majd rögtön át is dob egy másik elnevezéshez, ami a "Rámás pogácsa". Mi családilag simán puszedlinek nevezzük, a közepén pedig mazsola látható.
 Hozzávalók:
  • 1 db rávehető férj, szabadnapon, este filmet nézve,
  • 1 teljes szabad éjszaka száradáshoz,
  • tepsi zsírpapírral,
  • 28 dkg porcukor,
  • 4 egész tojás (ide igazi falusi friss tojás kell),
  • 25 dkg liszt,
  • 5 dkg mazsola, vagy kevés ánizsmag

ELKÉSZÍTÉSE: Az egész tojásokat a cukorral fakanállal 40 percig, keverőgéppel 5 percig keverjük. Tudjátok a tojás habos legyen a cukortól, és a cukor ne legyen kristályos.
Ezután bele kell szitálni a lisztet és azzal is kell keverni fakanállal 20 percig, vagy géppel kb. 2-3 percig.
Majd zsírozott (vajazott), lisztezett sütőlemezre, vagy teflonos zsírpapírra kanállal egyforma fél diónyi halmokat kell rakni, és egy éjszakán át langyos helyen szárítani. A közepébe lehet tenni 1-1 szem mazsolát, vagy ánizsmagot.
Az éjszakai kipihent állapotot megszáradt tető, s az aljára leülepedett liszt követi, melyet jól előmelegített sütőben, egyenletes tűznél kell igen rövid ideig, 8-10 percig sütni. Az ügyesek szerint akkor jó, ha a tészta felemelkedik és a tetején mintegy bevonat cukorráma keletkezik.
Ezt saját szavaimmal a Horváth Ilonából idéztem, 80 %-ot túlhaladóan, remélem nem plágium...
A Keresztanyám is kb. így mondta el.
Sok sikert hozzá, majd egyszer én is kipróbálom, de csak akkor ha lesz hozzá két szabadnapom, addig is megvárom, amíg Anyukám megsüti, a fotózott példányt is ő készítette. 
Reggeli kakaóhoz nagyon finom, és igen, hát persze, hogy nagyon hizlal...

Kati! várom az e-mailt az mkormendi@gmail.com e-mail címemre, de ha ide írsz megjegyzésbe, az is odarepül, csak akkor az nyilvános lesz. De az is lehet, hogy valamelyik megjegyzésedre válaszolok.
Puszi!