2013. január 22.

Calcone, nem autentikus, de hosszúkás és isteni

A calcone-t nagyon szeretem, eddig azonbanritkán készítettem.

Ehhez a változathoz, ami inkább töltött szendvicsnek tűnik az ötletet a Liv Live blogból vettem, ott nagyon szépen kacsintgatott rám ez a mestermű, hát nekem így sikerült. Bár a mintablogban fagyasztott kenyértésztát használtak, mivel ez nálunk még nem elérhető, legalábbis nem tudok róla, így a tésztát is én gyúrtam. 
 
  

A tészta hozzávalói:
50 dkg vegyes liszt (legyen benne egy kevés teljes kiörlésű és legalább 25 dkg Bl 80-as)
2 dl tej
6 dkg vaj, vagy 2-3 ek. olaj (most olvasztott vajjal készült),
1-1,5 dl víz
(+ liszt a gyúráshoz)
1,5 teáskanál só
3 dkg élesztő

Belülre:
10-15 dkg szalámi,
10-15 dkg sonka, vagy párizsi,
20 dkg reszelt sajt,
egy nagy gömbölyű mozarella felszeletelve,
1 egész fej fokhagyma fokhagymanyomón átnyomva,
1 egész paradicsom szeletekre vágva,
3-4 szál újhagyma karikára vágva
oregano,
bazsalikom,
provenci fűszerkeverék 

közelről jól látszanak a tésztában a teljeskiörlésű szemecskék



Tálaláshoz:
nagyon jól megy hozzá a nyers ananász, és a jégcsapretek,
nekünk most kechupot nem is igényelt





 

A tésztát jó alaposan begyúrjuk, langyos helyen ruha alatt, vagy kelesztőtálban 1 óra hosszát kelesztjük, majd kb. 25 x 30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
A téglalap közepére hosszában elrendezünk egy kevés felvágottat
10-15 dkg szalámit,
10-15 dkg sonkát,
reszelt sajtot, mozarella karikákat,
a zúzott fokhagymát közvetlenül a szalámi tetejére szétosztjuk,
majd jön a felvágott mozarella sajt, rá az újhagyma, és a sima reszelt sajt
a felvágott és sajt rétegek között fűszerezzük a szalámi rétegnél oregánóval, a mozarella rétegnél bazsalikommal, s a tetejére kevés provenci fűszerkeverékkel.
Majd a tészta két szélét középen vizes kézzel összeragasszuk, a két végét visszahajtjuk, és a tetejét lekenjük olajjal, majd rátesszük a tetejére a tepsi méretű teflonos sütűpapírt, két oldalt a tészta alá tűrjük, és ügyesen megfordítva a tepsire tesszük. Ekkor a sütőpapír kerül alulra, a tészta összeragasztott része, szintén alulra, s felül a szép sima része látszik, ami eddig természetesen alul volt.

A mostani, és felülre került tetejét lekenjük egy kis olajos tejjel, és a felforrósított sütőben szép pirosra sütjük. Sütési idő 20-25 perc 220°-on, ebből 10-15 perc légkeveréssel, vagy ha nincs légkeverés addig kell sütni, amíg szép színe nem lesz.

Amikor kész  egy vágódeszkán, vagy gyúródeszkán 7-8 részre szeleteljük recés késsel. Nem zavaró, hogy sütés közben kifolyt egy kis sajt, kifejezetten finom.

Legközelebb kétfelé veszem, úgy talán könyebb a tepsire rakni, de így is fenomenális méretű, és valami zavarbaejtően finom illatú, s ízű szendvizseink lettek. 
A sörretek, s a friss ananászkarika kifejezetten jól passzolt hozzá.

S a vendég azt mondta, olyan illatok vannak, mint valami nagyon jó olasz étteremben!
Ezt biztatásnak veszem, és legközelebb is elkészítem.