Szabolcsit szerettem volna, ez sikerült helyette:
Hozzávalók (8-10 adag):
- 1 fej nagyobb lapos/új káposzta,
- 1 kg pulyka darálthús,
- 25 dkg (1 bögre hosszú szemű rizs),
- 2 evőkanál kacsazsír,
- 1 tojás,
- 25 dkg húsos szalonnakocka,
- 1 fej vöröshagyma,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 1 púpozott tk. pirospaprika,
- 1 csapott tk. őrölt bors,
- 1 csapott kávéskanál durvára őrölt szemes bors,
- 2 evőkanál szárított zöldségkeverék (elhagyható),
- 1 csapott teáskanál őrölt kömény,
- 1 púpozott teáskanál majoránna,
- ízlés szerint só,
- 2 liter házi paradicsomlé
Elkészítés:
A káposzta torzsáját kúp alakban kimetsszük, majd az egész káposztát lobogó kissé sós vízbe tesszük, egy nagyobb fazékba. A lángot takarékra vesszük, és kb. 2 perc után két fakanál segítségével leoperáljuk róla a káposztaleveleket. Én hármasával végeztem eme műtétet, és mindig hideg víz alá nyomtam a forró, megabált káposztaleveleket, melyek így nem főnek meg, viszont elvesztik törékenységüket és könnyen tekerhetővé, felhasználhatóvá válnak.
Ezt addig folytatjuk, míg egy ökölnyi káposzta marad, amit vékony csíkokra vágunk apró káposztának.
A darált húst összekeverjük a megmosott rizzsel, 1, 1,5 evőkanál kacsazsírral (a darált hús legjobb darált sertés hasaaljából, és ilyenkor nyilván sertés zsír illik hozzá, de nekünk most a pulyka jutott), a tojással, apróra vágott vöröshagymával, szétnyomott fokhagymával, fűszerekkel, sóval.
A műveletet kézzel végezzük, amíg a massza egyneművé válik.
A kihűlt káposztalevelekbe kis halmokat teszünk, kialakítunk egy háromszöget, majd feltekerjük és csak az egyik végét nyomkodjuk vissza a káposztának, amikor már kisebb káposztalevelek jönnek, abból akár kettőt is felhasználhatunk egy-egy tölteléknek. A káposzta sorokat ízlés szerint sózzuk.
A megmaradt káposztalevelet szintén vékony csíkokra vágjuk és a lábos tetejére rakjuk, majd felöntjük a két liter paradicsomlével amiből nyilván a házi a legjobb, de kapható nagyon minőségi és sűrű dobozos paradicsomlé, amely e célnak szintén megfelel. Nekem ez nem volt elég, kellett egy kis víz, hogy ellepje a káposztát.
A tetejére még tehetünk ízlés szerint zellerlevelet, ami igen jól illik a paradicsomléhez. Nekem most nem volt, én pár petrezselyemlevelet raktam, és egy kis megtépett tárkonylevelet, frisset.
Az egészet felforraljuk, majd, mivel a töltelékek megnőnek, a rizs miatt kitágulnak, egy nehezebb tányért célszerű a töltelékek tetejére rakni, hogy a paradicsom alatt maradjanak.
Felforralást követően a lángot takarékra vesszük, és lassú tűzön főzzük egy óra hosszát.
A forró tányért két fakanál közé szorítva lehet átemelni a mosogatóba.
Egy leírásban fordított tálalást javasoltak, miszerint a fedővel lefogott fazékból öntsük át a paradicsomlevet egy másik edénybe, majd az egész tartalmat fordítva öntsük át egy másik lábosba, vagy jénaiba. és tejföllel kínáljuk!
Jó étvágyat hozzá.
5 megjegyzés:
Hallo hallo!!!
Megvagy még kedves ingyom-bingyom????? :)
Még gondolkodom, hogy van e mit leírnom, de megvagyok!!!:))
Szervusz Andicsek!
Milyen régen jött tőled levél. Így három év távlatából :) válaszolva, igen megvagyok, kicsit leritkultak a bejegyzéseim, nem nagyon érek rá írni, remélem ez majd egy kicsit megváltozik, és nem lesz ilyen döcögős. Szerintem akinek tele az internetes receptfüzete az legalábbis otthon dolgozik, vagy valami ilyesmi. Örülök, hogy jól vagytok!
Azt állítják a hozzáértők, hogy amire igazán akarja az ember, arra biztosan tud időt szakítani, illetve úgy alakítja az életét, hogy teremtse meg a rávaló időt. :) Nos bevallom, annyi mindenre van időm, de sok mindenre meg azt mondom, hogy áááá majd holnap. Simán csak neki kellene ülni a blognak is. De bevallom - de csak Neked ( :) ) hogy azt se tudom, hogy hol fogjak hozzá. Azt is elfelejtettem, hogy hogyan kellene gatyába rázni az egészet. Pont mintha nem is én csináltam volna az eddigieket. Kicsit más lett a világ az életben is meg a blogspoton is. Tényleg , azt se nagyon tudom, hogy hova kattintsak, és hova mit tegyek. De egyre inkább azt érzem, hogy felveszem a kesztyűt meg a fonalat! :)
Jól néz ki :)
Megjegyzés küldése