Találtam egy 1963-as fürge ujjakat a férjem édesanyjánál. Rengeteg horgolt terítő, hajócsipke, és hímzés található benne, kötött, horgolt ruhák nem olyan sok, viszont a végén van vagy 25 süti recept is. Hiába régen gondoltak a háziasszonyokra.
Ott találtam a kelt rudak receptjét, egy kicsit elsiettem, még nem éreztem rá igazán a kelesztés ízére, mégis finom lett, s hamar elfogyott.

Hozzávalók:
21 dk liszt
6 dkg vaj,
2 dkg élesztő
kevés cukros tej a kelesztéshez,
és kevés langyos tej a gyúráshoz
A lisztet gyúrótáblán össze kell dörzsölni a vajjal, hozzáadni kevés sót, 2 dkg kevés cukros tejben kelesztett élesztőt és annyi langyos tejet, hogy összegyúrva fánktészta keménységű legyen. A jól kidolgozott tészta hólyagos lesz. Kisujjnyira kinyújtjuk, majd két ujj szélességű rudakra elvágjuk. Kikent sütőlapra tesszük (most már inkább sütőpapírt használunk erre a célra), jól megkelesszük, tojással megkenve sütjük.
Én még szórtam a tetejére egy kevés reszelt sajtot is.
Ott találtam a kelt rudak receptjét, egy kicsit elsiettem, még nem éreztem rá igazán a kelesztés ízére, mégis finom lett, s hamar elfogyott.
Hozzávalók:
21 dk liszt
6 dkg vaj,
2 dkg élesztő
kevés cukros tej a kelesztéshez,
és kevés langyos tej a gyúráshoz
A lisztet gyúrótáblán össze kell dörzsölni a vajjal, hozzáadni kevés sót, 2 dkg kevés cukros tejben kelesztett élesztőt és annyi langyos tejet, hogy összegyúrva fánktészta keménységű legyen. A jól kidolgozott tészta hólyagos lesz. Kisujjnyira kinyújtjuk, majd két ujj szélességű rudakra elvágjuk. Kikent sütőlapra tesszük (most már inkább sütőpapírt használunk erre a célra), jól megkelesszük, tojással megkenve sütjük.
Én még szórtam a tetejére egy kevés reszelt sajtot is.