Ez a tegnapi elképzelés, ami ma legyártva, mert ma kaptam a másik szupermarketben fagyasztott fejtett babot, de ott volt szárazbab is, vagy ötféle.
Főzelék hozzávalók:
1 kg fagyasztott szárazbab,
25 dkg füstölt tarja vékony szeletekre vágva, (nekem most csak tiroli sonkakocka ment bele),
2 kisebb fej mogyoróhagyma kockára vágva,
1 csokor újhagyma karikára vágva,
só,
4-5 babérlevél,
2 ek. olívaolaj,
1 kis tejföl,
1,5 evőkanál jobb mustár,
2 ek. krumplipehely
A szárazbabot és a füstölt tarja szeleteket (vagy egy kis sonkakockát, bacont, vagy egyéb szalonnafélét) felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, beleszórjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg a tarjaszeletek megfőnek, valamint néhány babszem kezd szétesni és puha. (Nekem ez kb. 45-50 percbe tellett).
Ekkor az olajban robbantási technikát alkalmazva dinszteljük először a kockára vágott mogyoróhagymát, majd beleszórva az újhagymakarikákat is. A hagymarobbantás tulajdonképpen abból áll, hogy feltesszük forró olajba sütni a hagymát, majd amikor sercegve sül, 1-2 evőkanál hideg vizet öntünk rá, de a sütési hőfokon nem változtatunk, ekkor óriási sercegésbe kezd a hagymasereg, és iszonyú hamar megdinsztelődik.
Kikavarunk egy kisebb tálban koktélhabverővel 1 kis pohár tejfölt és a mustárt, majd a babfőzelékhez öntjük a futtatott hagymát és jól kikeverjük a tejfölös mustárral, már csak egyet kell rottyantani rajta, és kész is.
Lehet, hogy ennyi elég a sűrű főzelékállaghoz, de ha túl sok vízzel főztük sűrítésnek alkalmazhatunk a legvégén jól belekevert 2 evőkanál krumplipürépelyhet.
És ha kész, finom is meg szép is. A tányérban megszórtam egy kis chilipaprikaporral, de anélkül azt hiszem jobb.
Jó étvágyat
A paleolit változat az "Antierzsinéniféle" sváb szárazbabfőzelék habarás, liszt és tejföl nélkül
kell hozzá:
1 kg fagyasztott fejtett bab,
25-30 dkg füstölt tarja,
4 babérlevél,
só,
2-3 óriási fej vöröshagyma karikára vágva, kis olajon megdinsztelve.
Ennél a változatnál a bab addig fő a hússal a tetején, babérlevéllel sóval, vízzel, amíg meg nem puhul és néhány szeme szétesik. A tetejéről leszedjük a szeletelt főtt húst, majd a főzeléket összekeverjük az olajon üvegesre párolt hagymával, egyet rottyintunk rajta és kész. Itt nincs tejfölös habarás, maga a bab sűríti be önmagát, azért paleolit, mert fehér liszttől mentes.
Ez is raglán vonalú gyerekpulcsi, de a kínlódósabb változat, mert ezt alulról kötöttem, és amikor az ujjakat bele kellett vonni hónaljnál a körkötésbe, hát 4-5 soron keresztül volt vele egy kis balhém.
Azt hiszem egy darabig csak a nyakától fogom kezdeni a raglán kötést, úgy kevesebbet, vagy egyáltalán nem kellett bontanom, és nem volt a végén összevarrás, stb.
Azért remélem szép lesz a végén, és Pisti nyaka is belefér, de még szoros sem lesz.
Hogy egy kicsit nagy lesz rá azt már most látom.... :)
Főzelék hozzávalók:
1 kg fagyasztott szárazbab,
25 dkg füstölt tarja vékony szeletekre vágva, (nekem most csak tiroli sonkakocka ment bele),
1 csokor újhagyma karikára vágva,
só,
4-5 babérlevél,
2 ek. olívaolaj,
1 kis tejföl,
1,5 evőkanál jobb mustár,
2 ek. krumplipehely
A szárazbabot és a füstölt tarja szeleteket (vagy egy kis sonkakockát, bacont, vagy egyéb szalonnafélét) felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, sózzuk, beleszórjuk a babérlevelet, és addig főzzük, míg a tarjaszeletek megfőnek, valamint néhány babszem kezd szétesni és puha. (Nekem ez kb. 45-50 percbe tellett).
Ekkor az olajban robbantási technikát alkalmazva dinszteljük először a kockára vágott mogyoróhagymát, majd beleszórva az újhagymakarikákat is. A hagymarobbantás tulajdonképpen abból áll, hogy feltesszük forró olajba sütni a hagymát, majd amikor sercegve sül, 1-2 evőkanál hideg vizet öntünk rá, de a sütési hőfokon nem változtatunk, ekkor óriási sercegésbe kezd a hagymasereg, és iszonyú hamar megdinsztelődik.
Kikavarunk egy kisebb tálban koktélhabverővel 1 kis pohár tejfölt és a mustárt, majd a babfőzelékhez öntjük a futtatott hagymát és jól kikeverjük a tejfölös mustárral, már csak egyet kell rottyantani rajta, és kész is.
Lehet, hogy ennyi elég a sűrű főzelékállaghoz, de ha túl sok vízzel főztük sűrítésnek alkalmazhatunk a legvégén jól belekevert 2 evőkanál krumplipürépelyhet.
És ha kész, finom is meg szép is. A tányérban megszórtam egy kis chilipaprikaporral, de anélkül azt hiszem jobb.
Jó étvágyat
A paleolit változat az "Antierzsinéniféle" sváb szárazbabfőzelék habarás, liszt és tejföl nélkül
kell hozzá:
1 kg fagyasztott fejtett bab,
25-30 dkg füstölt tarja,
4 babérlevél,
só,
2-3 óriási fej vöröshagyma karikára vágva, kis olajon megdinsztelve.
Ennél a változatnál a bab addig fő a hússal a tetején, babérlevéllel sóval, vízzel, amíg meg nem puhul és néhány szeme szétesik. A tetejéről leszedjük a szeletelt főtt húst, majd a főzeléket összekeverjük az olajon üvegesre párolt hagymával, egyet rottyintunk rajta és kész. Itt nincs tejfölös habarás, maga a bab sűríti be önmagát, azért paleolit, mert fehér liszttől mentes.
KÖTÉS
És végezetül ezen dolgozom mostanság, még hátra van a nyaka és az összevarrás, meg a mosás.Ez is raglán vonalú gyerekpulcsi, de a kínlódósabb változat, mert ezt alulról kötöttem, és amikor az ujjakat bele kellett vonni hónaljnál a körkötésbe, hát 4-5 soron keresztül volt vele egy kis balhém.
Azt hiszem egy darabig csak a nyakától fogom kezdeni a raglán kötést, úgy kevesebbet, vagy egyáltalán nem kellett bontanom, és nem volt a végén összevarrás, stb.
Azért remélem szép lesz a végén, és Pisti nyaka is belefér, de még szoros sem lesz.
Hogy egy kicsit nagy lesz rá azt már most látom.... :)
Raglán minikardigán egy Pistinek |
Egy apró részlet, a raglán fogyasztás kinagyítva |