2012. augusztus 31.

Raglán gyermekpulóver butterfly (pillangó) mintával, Raglan baby sweater pattern butterfly

A kész mű, nagyon büszke vagyok rá
A kész pulcsi nappali fénynél, jól látszik a duplázott nyakmegoldás, a testen és a karon alkalmazott fogyasztási technika, és a horgolótű, és sárga fonal segítségével jobban láthatóvá tett butterfly minta.
Butterfly minta egy kicsit átszerkesztve, a jobb aljánál látszik az elcsálézott rizskötés, de a kész pulcsin ez alig vehető észre, még így is nagyon büszke vagyok rá!

Jól látható az oldalánál és az ujja belső felénél (a test felé eső részen) alkalmazott két fordított szem, és a 4, 5, 6 , 7, 7 7, stb soronként történt fogyasztás.
A fonal neve Robin Paintbox Double Knitting
1 gombolyag 100 g és 300 méter
tűméret 3,5 és 4,5
Az egész pulcsihoz elég volt két gombolyag (az összesen 20 dkg), és még maradt is belőle (kb. 15 dkg-ból kifutotta)
A méret 5-7 évesekre lett kitalálva.

A raglán pulcsit a nyakánál kezdtem kötni 80 szemmel 2 sima, két fordított váltakozásával 5 db (4 tűn a kötés, és az ötödikkel kötve)  3,5 -es harisnya körkötőtűvel.
KB. 6-7 cm után félbehajtva egymásba öltöttem a kezdőszemeket az utolsó sorral és + 16 szemet szaporítottam, mind a négy tűre 4-4 szemet.
Majd elláttam jelölőszínű fonallal 15 + 33 + 15 + 33 szemek között és sima kötéssel kötöttem tovább, áttérve a 4,5 cm-es körkötőtűre.
Minden második sorban a jelölőszemek előtt és után a két szem közötti szálat fordított simaként felszedve szaporítottam, azaz két soronként + 4 szemet.
A szaporítást mindaddig folytattam amíg a 15 szemszélességű ujjakból 2 x 53 szemszélesség,
a 33 szemszélességű elejéből és hátából 2 x 69 szemszélesség lett.

Majd az elejét és hátát külön körkötőtűre szedtem, az ujjakat egy másik tűn hagytam.

Az elejét és hátát körkötőtűvel kötöttem tovább sima szemekkel oly módon, hogy mindkét oldalán 2 - 2 szemet fordítottan kötöttem és 5, 6, 7, 7, 7, 7 stb szemenként a fordított szemek előtt, és után fogyasztottam (két szemet egyben simán lekötöttem, illetve egy szemet leemeltem, a következőt simán lekötöttem és a leemelt szemen áthúztam), azaz egy sorban így 4 szem lett fogyasztva.

A kívánt magasságig fogyasztottam, lefelé a passzé felé, a  hónaljától kb. 20-21 cm-et kötöttem, majd fogyasztottam még két szem simán összekötésével még kb. 11-13 szemet, úgy, hogy a végére 4-el osztható páros szemszám legyen.

Majd 3,5 körkötőtűre szedtem, és két sima két fordítottal passzét kötöttem, minden második sorban a sima sorokban csavart szemeket kötöttem. Vagyis a második sima szemet az első sima szem elé vettem és úgy kötöttem le a szemeket.

Az ujjakat már csak a 3,5 harisnya kötőtűkre tudtam szedni az elején 4 + 1, majd ahogy kisebb lett 3 + 1 tűvel kötöttem, az ujjánál is az eleje háta leírásnál elmagyarázott fogyasztást alkalmaztam, majd amikor a kívánt hosszt elértem még fogyasztottam annyit, hogy csuklószélességű, és 4-el osztható szemjeket kapjak.
Itt is két sima két fordított, s csavart mintát alkalmaztam.

A lepkés mintát az elejébe kötöttem, csak kicsit rontottam el, mert kevés rizskötést szedtem fel, és utólag jöttem rá, hogy a lepkeminta 39 x 39 szemből álló négyzet, és így lett a béna 8 szöglet szaporítás. A mintát a google segítségével butterfly knitting pattern beütésével szereztem innen.

A raglán kiszámításához ezt találtam, a weblapon a knitting chart PDF-re (ami piros) kattintva kinyílik a leszámolható és nyomtatható minta.

De azóta  de azóta más, és más, és természetesen jobbnál, jobb magyar oldalt is találtam például itt.

Mivel a butterfly minta ferde lepkét köttet, ezért nem jöttek nagyon tökéletesen ki a minták, így sárga fonallal horgolással rásegítettem.

Konklúzió:
A fonal tökéletes, egészen egyenletes szemeket lehet vele produkálni. Élvezet volt kötni, mert csak a végén kellett egy kis varrást eszközölni a két hónaljában, ahol egy kicsit széthúzott a két kötés és luk keletkezett. A pillangót körülvevő rizskötés számolását kissé elrontottam, ezért nem négyzet veszi körül, de nem törődtem vele, alig lehet észrevenni, nekem így is tetszik.

A megajándékozott nagyon örült neki.

Remélem egész jó leírást adtam, s a megadott oldalakról jól letölthető segédanyagokat lehet beszerezni.


Rakott sajtos csirkemell, avagy sajtos pipicici inkognitóban tzadzikivel, görög salátával, főtt kukoricával


Sajtos csirkemellet nagyon sokszor szoktunk készíteni, többfajta variációja létezik, ezt most rakottan készítettem elősütéssel, és rácosan, vagyis hagymával.
A képen mondjuk pont a rakott csirkemell került a háttérbe, hiába így jár aki a családi fotóst kéri fel, aki csak egy képet készít, ami ugyan étvágygerjesztő, és szép, csak a csirkemelles krumpli lett volna a lényeg. Majd legközelebb.



Hozzávalók:
3-4 filézett csirkemell,
sok hagyma,
5 dl tejföl,
kb. 20. dkg reszelt sajt,
só,
bors,
majoranna
1 kg héjában főtt krumpli karikázva,
vaj a tepsi kikenéséhez,
olaj a csirkehús és a hagyma sütéséhez,
zsemlemorzsa,

A csirkemelleket felszeleteltem medalion méretűre, majd sóztam, borsoztam, megszórtam majorannával, egy kevés zsemlemorzsával és forró olajon átfuttattam addig, amíg egy kis színt nem kap. Majd az olajat átszűrtem, és beletettem a jó két maréknyi karikára szeletelt hagymát, amit fehéredésig sütöttem.
A nagyméretű mély tepsit vajjal ki kell kenni, zsemlemorzsával megszórni, majd rákarikázni a főtt krumpli felét, elosztani a tetején az elősütött csirkemelleket, rákanalazni a sült hagymát, majd a tejföl felét (ha nem elég lehet még belekeverni joghurtot is), és egy kis reszelt sajtot, majd újabb krumplikarikák következnek amit lezárunk a sajtos tejföllel.
Az egész hóbeleblancot kb. 30 percig úgy 180-200 fokon megsütjük, az utolsó 5 percben egy kis légkeveréssel megpirosítjuk a tetejét.
Tzadziki, és görög saláta most krémfehér sajttal és pfefferoni paprikával elkészítve, valamint főtt kukorica volt még hozzá.

Az autentikus rakott sajtos csirkemell-et vékony szeletekre vágva az elkészítést megelőző nap be kell áztatni zúzott fokhagymás, sós tejbe, hogy megszívja magát (pulykamell felhasználásával is lehet készíteni), majd kivajazott jénai edénybe lehet helyezni, vagy rétegezve tejföllel és sajttal megszórva, vagy lisztbe, tojásba, sajtba panírozva és a tetejére tejfölt öntve. Ezt egy kicsit hosszabb ideig kell sütni kb.40-45 perc az elején fóliával takarva, és az utolsó 20 percben fólia nélkül. Itt is mehet rá légkeverés az utolsó 5 percben.

Tzadziki
Hozzávalók:
1-2 kígyóuborka,
nagy dobozos (4-5 dl) joghurt,
4-3 gerezd zúzott fokhagyma,
egy csokor petrezselyem,
só,
bors,
Elkészítése:
1 vagy 2  jó nagy uborkát juliette reszelőn apróra vágunk (csíkokra szeli), majd lesózzuk és altatjuk, amíg apróra zúzunk 3-4 gerezd fokhagymát, a petrezselymet pedig apróra vágjuk.
Az uborka kiereszti a levét, amitől kis nyomkodással megszabadítjuk, majd hozzákeverjük a nagy dobozos joghurtot, a fokhagymát, és az apróra vágott petrezselymet, majd tekerünk rá egy kis borsot, mehet még rá chilipaprika chips tekerés is, de elmaradhat. Jól behűtve tálaljuk.

A főtt kukorica elkészítése:
4-6 db megtisztított félbetört kukoricát egy nagy fémedénybe sorjázunk majd megszórjuk 1 teáskanál sóval. A vízforralóban (vagy teaforralóban) gyorsan forralunk 1-1,5 l vizet, majd a kukoricára öntjük és feltesszük a főzőlapra. Rögtön, vagy forrástól (gyorsan forr 1 perc) 15 percig főzzük, majd lehet tálalni a garantáltan puha és finom csemegét.

A görög típusú saláta mostani hozzávalói a következők voltak:
1 fej jégsaláta,
2 fej nagyobb lilahagyma,
1 citrom,
5-6 paradicsom,
krémfehérsajt (legjobb lenne feta sajttal), + a savós leve,
4-5 db csípős pfefferoni paprika,
1-2 evőkanál olívaolaj,
oregano (vagy egyéb kedvelt zöldfűszer),
só,
bors
A karikára vágott lilahagymát lesózzuk, száljaira morzsoljuk és ráfacsarunk egy egész citrom levét, majd eltesszük pihenni, szép rózsaszínűre szívódik és elveszti a nagyon erős hagymaízét, s nem szaglik utána.
A hozzávalókat sorrend szerint tetszés szerinti méretre szeleteljük, saláta, paradicsom, krémfehérsajt, pfefferoni paprika (ezen utóbbit célszerű nagyobb darabokra, hogy ki tudja szedni aki nem bírja).
Salátástálban összekeverjük a lila-hagymát a citrom levével együtt a többi hozzávalóval, meglocsoljuk olívaolajjal, megszórjuk fűszerekkel és lehet tálalni.

Jó étvágyat !